Sałatka z pęczaku z bakaliami i miodem
2021-03-29

łatwy
40 min
4
Lekką i zdrową sałatkę na słodko możesz zjeść na śniadanie - doda ci energii na cały dzień. Możesz też nią zastąpić słodycze. Jedną z takich alternatyw jest sałatka z pęczakiem i bakaliami.
SKŁADNIKI
- 1 szklanka pęczaku
- pół szklanki rodzynek
- pół szklanki suszonych moreli
- pół szklanki suszonych śliwek
- pół szklanki orzechów włoskich
- miód
- cytryna
- cynamon
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pęczak dobrze wypłucz w wodzie. Następnie zalej go wodą i odstaw co najmniej na 2 godziny. Po tym czasie odcedź.
- Kaszę wrzuć do osolonego wrzątku i gotuj do miękkości - ok. 18-20 minut.
- Rodzynki, suszone śliwki i morele oraz orzechy włoskie należy sparzyć wcześniej na wrzątku.
- Po ugotowaniu kaszę wymieszaj z miodem, dodaj maksymalnie 2-3 łyżeczki miodu, posyp cynamonem i pokrop sokiem wyciśniętym z połówki cytryny.
- Poczekaj do momentu, aż całość ostygnie. Dodaj do schłodzonej kaszy bakalie i całość wymieszaj.