Sałatka ze szparagami, kaszą gryczaną i białym serem
2021-03-29

łatwy
15 min
4
Kiedy tylko na rynku pojawią się świeże szparagi, przygotuj wiosenną sałatkę ze szparagami i kaszą gryczaną. Przepis jest bardzo prosty, a smak - wyśmienity! Do sałatki proponujemy dorzucić zielony groszek oraz biały ser, który doda potrawie wyrazistego, świeżego smaku.
SKŁADNIKI
- 12 szparagów
- 2 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej
- mały pęczek młodych listków botwinki
- 100-160 g sera białego
- zielony groszek (z mrożonki)
- sól morska
- 1 łyżeczka zmielonego zielonego pieprzu
- 3-4 łyżki oliwy extra vergine
- 1 łyżka oliwy truflowej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Szparagi opłucz pod bieżącą wodą. Odłam zdrewniałe końce.
- Łodygi szparagów gotuj przez 6 minut na parze w specjalnym koszyczku. Przelej zimną wodą i pokrój na mniejsze plasterki.
- Kaszę gryczaną wsyp do salaterki. Jeśli chcesz, żeby była chrupiąca, przesmaż ją wcześniej na patelni na oliwie.
- Dodaj do kaszy szparagi, opłukane liście botwinki, groszek oraz kawałki białego sera. Posól, posyp zielonym pieprzem i polej oliwą extra vergine oraz oliwą truflową.