Sałatka ze szparagami, kaszą gryczaną i białym serem

2021-03-29
sałatka ze szparagami i białym serem
Autor: Shutterstock Sałatka ze szparagami świetnie smakuje z dodatkiem kaszy gryczanej
łatwy
15 min
4

Kiedy tylko na rynku pojawią się świeże szparagi, przygotuj wiosenną sałatkę ze szparagami i kaszą gryczaną. Przepis jest bardzo prosty, a smak - wyśmienity! Do sałatki proponujemy dorzucić zielony groszek oraz biały ser, który doda potrawie wyrazistego, świeżego smaku.

SKŁADNIKI

  • 12 szparagów
  • 2 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej
  • mały pęczek młodych listków botwinki
  • 100-160 g sera białego
  • zielony groszek (z mrożonki)
  • sól morska
  • 1 łyżeczka zmielonego zielonego pieprzu
  • 3-4 łyżki oliwy extra vergine
  • 1 łyżka oliwy truflowej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Szparagi opłucz pod bieżącą wodą. Odłam zdrewniałe końce.
  • Łodygi szparagów gotuj przez 6 minut na parze w specjalnym koszyczku. Przelej zimną wodą i pokrój na mniejsze plasterki.
  • Kaszę gryczaną wsyp do salaterki. Jeśli chcesz, żeby była chrupiąca, przesmaż ją wcześniej na patelni na oliwie.
  • Dodaj do kaszy szparagi, opłukane liście botwinki, groszek oraz kawałki białego sera. Posól, posyp zielonym pieprzem i polej oliwą extra vergine oraz oliwą truflową.