Sałatka z kaszy kuskus i warzyw, czyli przepis na TABBOULEH
2022-04-27
łatwy
15 min
4
Tabbouleh to sałatka z warzyw i kaszy kuskus popularna w kuchni arabskiej. Zobacz przepis na kolorową sałatkę tabbouleh z kaszą jaglaną.libańska odmiana sałatki warzywnej z pomidorów i bulguru z dodatkiem cebuli, czosnku, ogórka i czerwonej papryki. Smak i aromat sałatki tabbouleh wzbogacony jest miętą, cytryną i natką pietruszki, ewentualnie także orzeszkami piniowymi.
SKŁADNIKI
- 25 dag kaszy kuskus (można też użyć kaszy jęczmiennej)
- 1 1/4 l wody
- 2 kostki rosołowe z kury
- szklanka drobno pokrojonych pomidorów bez skórki
- szklanka drobno pokrojonych świeżych ogórków lub cukinii (ze skórką lub bez – zależnie od upodobań)
- czerwona papryka, pokrojona w drobną kostkę
- duża cebula drobno posiekana (można ją sparzyć wrzątkiem)
- 2-4 ząbki czosnku
- 3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek lub oleju (np. rzepakowego)
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżeczki kolendry lub suszonego oregano
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zagotuj wodę z kostką rosołową.
- Kuskus zalej wrzątkiem i odstaw, by napęczniał (kaszę ugotuj w wodzie wymieszanej z kostka rosołową).
- Gotową kaszę wymieszaj z pozostałymi składnikami.
- Potrawę można podawać na gorąco lub po schłodzeniu. Ważne: W oryginale do tabbouleh dodaje się jeszcze ok. 3 łyżek posiekanej mięty.
Kasza - dlaczego warto ją jeść? Rodzaje kasz
Zadbaj o niezbędne składniki odżywcze na diecie wegetariańskiej. Skorzystaj z diety wegetariańskiej w programie JeszCoLubisz!