Tabbouleh z ciecierzycą: przepis na pyszną sałatkę
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Tabbouleh to sałatka, która ma wiele odmian. Tradycyjnie podawana jest z kuskusem, w libańskiej odsłonie z kaszą bulgur, a my polecamy ją także z ciecierzycą.
Przepis pochodzi z książki "Rośliny strączkowe".
SKŁADNIKI
- 2 puszki ciecierzycy, odsączonej
- 2 pęczki (około 300 g) natki pietruszki
- czerwona cebula
- 400 g pomidorków koktajlowych
- garść pestek granatu
- szklanka kuskusu przygotowanego według przepisu na opakowaniu i ostudzonego
- 3 łyżki oliwy
- 4 łyżki soku z cytryny
- sól, pieprz
- Dressing:
- 120 g gotowego hummusu
- 4 rozgniecione ząbki czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki syropu z agawy
- 5 łyżek wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Natkę posiekaj, czerwoną cebulę obierz i pokrój w pióra, pomidorki pokrój na ćwiartki.
- Wszystkie składniki, oprócz granatu, przełóż do miski, dopraw oliwą, sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
- Składniki dressingu wymieszaj, polej sałatkę, posyp pestkami granatu.