Tabbouleh z ciecierzycą: przepis na pyszną sałatkę

2021-03-29
Tabbouleh z ciecierzycą
Autor: Shutterstock Tabbouleh z ciecierzycą to sycąca propozycja na każda porę roku.
łatwy
25 min
4

Tabbouleh to sałatka, która ma wiele odmian. Tradycyjnie podawana jest z kuskusem, w libańskiej odsłonie z kaszą bulgur, a my polecamy ją także z ciecierzycą.  

Przepis pochodzi z książki "Rośliny strączkowe".

SKŁADNIKI

  • 2 puszki ciecierzycy, odsączonej
  • 2 pęczki (około 300 g) natki pietruszki
  • czerwona cebula
  • 400 g pomidorków koktajlowych
  • garść pestek granatu
  • szklanka kuskusu przygotowanego według przepisu na opakowaniu i ostudzonego
  • 3 łyżki oliwy
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz
  • Dressing:
  • 120 g gotowego hummusu
  • 4 rozgniecione ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki syropu z agawy
  • 5 łyżek wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Natkę posiekaj, czerwoną cebulę obierz i pokrój w pióra, pomidorki pokrój na ćwiartki.
  • Wszystkie składniki, oprócz granatu, przełóż do miski, dopraw oliwą, sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
  • Składniki dressingu wymieszaj, polej sałatkę, posyp pestkami granatu.