Prosta sałatka przeciw zmarszczkom: mango i awokado z kaszą jaglaną

Mango i awokado z kaszą jaglaną - łatwa sałatka przeciw zmarszczkom
Autor: Shutterstock.com Mango i awokado z kaszą jaglaną - łatwa sałatka przeciw zmarszczkom
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Badania naukowe ostatnich lat dowodza, że regularne spożywanie mango przyczynia się do spłycenia zmarszczek. Szczególnie u kobiet po menopauzie. Mango to skarbnica aktywnych związków odżywczych. Również awokado dostarcza zdrowych, nienasyconych kwasów tłuszczowych i rozpuszczonych w nich witamin, których potrzebuja nasza skóra. Jagły za to przywracają równowagę kwasowo-zasadową w organizmie. Wypróbuj, jak działa magia jaglanej sałatki przeciw zmarszczkom z mango i awokado.

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka suchej kaszy jaglanej
  • 1 mango, obrane i bez pestki
  • 1 awokado, obrane i bez pestki
  • 1 ogórek szklarniowy, obrany
  • 1 mała cebula czerwona
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 szklanki naci kolendry
  • 2 łyżki orzechów włoskich, uprażonych na suchej patelni
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 
  • Mango rozciąć, usunąć pestkę, pokroić w dużą kostkę. Zobacz: Porady, jak obierać i kroić mango
  • Awokado przeciąć, usunąć pestkę, pokroić w kostkę. Zobacz: Porady, jak przechowywać całe i przekrojone awokado, jak przedłużyć jego świeżość
  • Ogórka obrać i pokroić. Jeśli ma wyjątkowo cienką skórkę, to nie obierać. Cebulę posiekać drobno. 
  • Do dużej miski dodać ugotowaną kaszę. Dodać do niej sok olej i wymieszać. Dzięki temu ziarenka będą oddzielone.
  • Do kaszy dodać pokrojone mango i awokado. Polać sokiem z cytryny. Dodać również ogórek i cebulę. Wymieszać.
  • Na koniec dodać posiekaną natkę kolendry i z grubsza przesiekane prażone orzechy. Wymieszać. 
Awokado - kalorie i właściwości smaczliwki. Dlaczego warto jeść awokado?

Łatwa sałatka z tuńczyka z puszki: przepis krok po kroku

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej