Jak obierać i kroić owoce egzotyczne? Kokos, ananas, mango i granat [WIDEO]

2016-10-25 14:35

Owoce egzotyczne (i nie tylko owoce) zadomowiły się w naszej kuchni. Tymczasem nie zawsze wiemy, jak się z nimi obchodzić. Czy wiesz, jak najłatwiej pokroić mango? Czy potrafisz sobie poradzić z dojrzałym granatem? Do niektórych egzotycznych przysmaków wystarczy nóż, ale może się przydać także młotek. Sprawdź, jak obierać i kroić kokosa, ananasa, mango i granat.

jak_obierac_i_kroic_owoce.jpg
Autor: photos.com Jak obierać owoce egzotyczne? Kiedy wystarczy nóż, a kiedy niezbędny będzie młotek?

Spis treści

  1. Kokos - jak obierać?
  2. Ananas - obieranie i krojenie
  3. Mango - jak obierać i kroić?
  4. Obieranie granatu

Zacznijmy od młotka i kokosa. To wprawdzie nie owoc, tylko orzech, i w dodatku wymaga największego zachodu. Ale jeśli chcesz się cieszyć zapachem i smakiem świeżego miąższu (a nie wiórek kokosowych) i aromatycznego mleczka kokosowego (a nie tego z puszki) - sięgnij po ciężką artylerię!

Kokos - jak obierać?

Znajdź na nim trzy miękkie punkty - znajdują się w okolicy czubka. W dwóch z nich zrób otwory, używając młotka i gwoździa. Ustaw kokos otworami w dół na dużym kubku lub słoiku i poczekaj, aż mleczko kokosowe wypłynie.

>>> Olej kokosowy: zastosowanie kulinarne i właściwości [kliknij!]

Żeby dostać się do miąższu, opróżniony z mleczka kokos zawiń w ścierkę kuchenną i rozbij młotkiem. Nożem wykrawaj miąższ ze skorupek.

Ananas - obieranie i krojenie

Znamy go dobrze, choć dla wygody korzystamy raczej z zanurzonych w syropie puszkowanych kawałków. Jeśli jednak uda Ci się kupić dojrzałego ananasa, nie pozwól mu zamienić się w dekorację kuchni. Obieranie go nie jest takie trudne, jak myślisz.

>>> Ananas: jakie ma właściwości zdrowotne? [kliknij!]

Na początek pozbywamy się liści, ścinając je razem z czubkiem ananasa. Dolną część również obcinamy. Ananas stawiamy na desce i grubo okrajamy boki. Tak przygotowany owoc kroimy na plastry, a następnie nożykiem usuwamy zdrewniały środek.

Mango - jak obierać i kroić?

Dojrzałe mango rozpływa się w ustach, ale też rozpada w palcach. Żeby dobrać się do miąższu, trzeba najpierw pozbyć się pestki. Do tego potrzebujemy dwóch głębokich nacięć dookoła pestki w odległości ok. 1 cm od siebie. To cięcie podzieli mango na trzy części: środkową (plaster owocu z pestką) i dwie "piętki". Miąższ w "piętkach" nacinamy w kratkę - wzdłuż i w poprzek, a następnie wywracamy skórkę "na lewą stronę" i pomagając sobie nożem, wypychamy soczystą zawartość wprost na talerz.

>>> Mango: właściwości. Skąd pochodzi owoc i co warto o nim wiedzieć? [kliknij!]

Obieranie granatu

Obcinamy nożem czubek granatu. Następnie nacinamy boki, tak jak przy obieraniu pomarańczy. Otwieramy owoc i wyciągamy białe włókna. Pestki wysypujemy do miski.

ZOBACZ TEŻ: Jak wyjąć nasiona granatu i nie pobrudzić się sokiem?

Na noże... czyli ostry quiz
Pytanie 1 z 8
Jakie ostrze ma nóż do filetowania?
Zdjęcie