Olej kokosowy: zastosowanie kulinarne i właściwości

2016-08-19 10:51

Olej kokosowy cieszy się w ostatnich latach ogromną popularnością. Wykorzystywany jest nie tylko w kuchni, lecz także w kosmetyce. A jakie jest zastosowanie kulinarne oleju kokosowego? Czy jest zdrowy i można go używać do smażenia? Przeczytaj nasz krótki kulinarny poradnik na temat oleju kokosowego.

Olej kokosowy: zastosowanie kulinarne i właściwości
Autor: thinkstockphotos.com Olej kokosowy ma postać stałą. Roztapia się w temperaturze powyżej 26-28 stopni

Spis treści

  1. Olej kokosowy wszechstronny w kuchni
  2. Czy olej kokosowy jest zdrowy?
  3. Olej kokosowy tłoczony na zimno czy rafinowany?

Olej kokosowy wszechstronny w kuchni

Do smażenia, gotowania i wypieków - olej kokosowy, powstający z miąższu kokosa, można wykorzystywać na wiele sposobów. Jest bardzo stabilny podczas smażenia, poza tym trudno go przypalić. Oprócz tego uznawany jest za jeden z najzdrowszych dostępnych olejów.

Czy olej kokosowy jest zdrowy?

W zasadzie można śmiało odpowiedzieć: tak, jest bardzo zdrowy. Co prawda zawiera w sobie tłuszcz nasycony (MTC), ale akurat ten w oleju kokosowym ma bardzo ciekawe właściwości. Nie odkłada się bowiem w postaci tłuszczu, tylko od razu spala, zamieniając się w energię. To zaś przyspiesza przemianę materii i pozwala walczyć z otyłością – zwłaszcza brzuszną, która pozostawiona sama sobie wywołuje np. choroby krążenia.

Olej kokosowy tłoczony na zimno czy rafinowany?

O wiele zdrowszy jest olej kokosowy tłoczony na zimno, ale mniej uniwersalny. Ma bowiem wyraźnie kokosowy zapach. Wadą oleju kokosowego tłoczonego na zimno jest dość wysoka cena, a także krótki termin przydatności do spożycia.

Olej kokosowy rafinowany jest tańszy, bardziej trwały i bezwonny. Niestety poprzez obróbkę traci sporą część wartości odżywczych. Warto się upewnić, czy nie ma w składzie dodatków chemicznych!

Zarówno olej kokosowy tłoczony na zimno, jak i rafinowany mają postać stałą i nieco przypominają smalec. Zwykle w temperaturze powyżej 26-28 stopni roztapiają się – przypominają wtedy "standardowy" olej. Nie ma też obaw, że z roztopionym olejem coś niedobrego się dzieje, ponieważ zmienia się tylko stan skupienia. A podczas letnich upałów może to być częste.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE