Olej kokosowy: zastosowanie kulinarne i właściwości
Olej kokosowy cieszy się w ostatnich latach ogromną popularnością. Wykorzystywany jest nie tylko w kuchni, lecz także w kosmetyce. A jakie jest zastosowanie kulinarne oleju kokosowego? Czy jest zdrowy i można go używać do smażenia? Przeczytaj nasz krótki kulinarny poradnik na temat oleju kokosowego.
Spis treści
- Olej kokosowy wszechstronny w kuchni
- Czy olej kokosowy jest zdrowy?
- Olej kokosowy tłoczony na zimno czy rafinowany?
Olej kokosowy wszechstronny w kuchni
Do smażenia, gotowania i wypieków - olej kokosowy, powstający z miąższu kokosa, można wykorzystywać na wiele sposobów. Jest bardzo stabilny podczas smażenia, poza tym trudno go przypalić. Oprócz tego uznawany jest za jeden z najzdrowszych dostępnych olejów.
Czy olej kokosowy jest zdrowy?
W zasadzie można śmiało odpowiedzieć: tak, jest bardzo zdrowy. Co prawda zawiera w sobie tłuszcz nasycony (MTC), ale akurat ten w oleju kokosowym ma bardzo ciekawe właściwości. Nie odkłada się bowiem w postaci tłuszczu, tylko od razu spala, zamieniając się w energię. To zaś przyspiesza przemianę materii i pozwala walczyć z otyłością – zwłaszcza brzuszną, która pozostawiona sama sobie wywołuje np. choroby krążenia.
Olej kokosowy tłoczony na zimno czy rafinowany?
O wiele zdrowszy jest olej kokosowy tłoczony na zimno, ale mniej uniwersalny. Ma bowiem wyraźnie kokosowy zapach. Wadą oleju kokosowego tłoczonego na zimno jest dość wysoka cena, a także krótki termin przydatności do spożycia.
Olej kokosowy rafinowany jest tańszy, bardziej trwały i bezwonny. Niestety poprzez obróbkę traci sporą część wartości odżywczych. Warto się upewnić, czy nie ma w składzie dodatków chemicznych!
Zarówno olej kokosowy tłoczony na zimno, jak i rafinowany mają postać stałą i nieco przypominają smalec. Zwykle w temperaturze powyżej 26-28 stopni roztapiają się – przypominają wtedy "standardowy" olej. Nie ma też obaw, że z roztopionym olejem coś niedobrego się dzieje, ponieważ zmienia się tylko stan skupienia. A podczas letnich upałów może to być częste.