Sałatka z dyni i jabłek z kaszą bulgur - cudna jesienna przekąska
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Święta, sylwester, karnawał... Okazji do spotkań przy suto zastawionym stole ostatnio nie brakuje. Czujemy się ociężali, osłabieni. Ale lekarstwem na przejedzenie nie jest bynajmniej głodówka. Proponujemy kilka lekkich dań dla przejedzonych.
SKŁADNIKI
- 2 szklanki pokrojonego miąższu dyni
- 2 duże pokrojone ze skórką jabłka
- 2 małe pokrojone w piórka cykorie
- 6 łyżek drobno posiekanego szczypiorku
- 5 łyżek soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka ostrej musztardy
- sól, pieprz ziołowy, curry
- natka do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kaszę ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzić i ostudzić.
- Dynię wrzuć do osolonego wrzątku i gotować 3 minuty (aż zacznie być miękka). Osączyć ją i ostudzić.
- Dodać skropione łyżką soku z cytryny jabłka oraz szczypiorek, wymieszać z kaszą.
- Osobno wymieszać oliwę z pozostałym sokiem z cytryny, musztardą i przyprawami.
- Sosem polać sałatkę, wymieszać i udekorować natką.