Boczek

Daleko mu do nienagannej sylwetki - boczek to zawsze spora zawartość tłuszczyku. Najlepszym aromatem wyróżnia się boczek wędzony, ale można także dostać gotowany, nieco łagodniejszy w smaku. Warto zwracać uwagę na udział tłuszczu w całości boczku, ponieważ zależnie od przepisu będzie go potrzeba mniej lub więcej.

Boczek

Kartoflanka z boczkiem i majerankiem: pożywna zupa na rozgrzewkę

Kartoflanka z boczkiem i majerankiem to obfita i pożywna zupa na rozgrzewkę. Idealna na chłodniejsze dni. Pocieszenie zziębniętych, pokarm dla złaknionych, pokrzepienie na wszystkie smuteczki. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Piersi kurczaka zapiekane w boczku z ryżem: obfite, soczyste, pyszne danie, któremu się nie oprzesz

Piersi kurczaka zapiekane w boczku z ryżem to bardzo obfite, soczyste, pyszne danie. Jedno z moich ulubionych. Nie ma potrzeby wcześniej gotować ryżu, bo wszystko upiecze się razem w jednym naczyniu. Co za oszczędność czasu i energii! Polecam!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Miodowe nóżki kurczaka pieczone z gruszkami i bekonem: obłędny przepis na rodzinny obiad

Czym dla Was jest komfort w dzień wolny od pracy? Dla mnie to pyszne jedzenie, którego samo robi się w piekarniku, takie jak miodowe nóżki kurczaka pieczone z gruszkami i boczkiem. Połączenie słodyczy i aromatu wędzonki jest doskonałe. I najważniejsze, wystarczy wszystko przygotować, wstawić do piekarnika i gotowe!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Podolskie kluski gryczane: sycące i bezglutenowe

Podolskie kluski gryczane to sycący i absolutnie bezglutenowy posiłek. Ten przepis na kluski wytrawne, ale można je zmodyfikować i podać na słodko. Polecam pyszne i zdrowe kluski, które urozmaicą Twoją dietę. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Francuska zapiekanka z ziemniaków i sera pleśniowego: pożywniejszej i smaczniejszej nie znajdziecie

Tartiflette z francuskiej Sabaudii to pieczone razem ziemniaki, boczek, cebula, odrobina śmietanki oraz pleśniowy ser reblochon. Świetnie smakuje także z camembertem, czy brie. Swojskie ziemniaki w tej zapiekance rozkosznie rozgrzewają i świetnie poprawiają nastrój. Idealne na chłodniejszą porę! 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Obezwładniające faszerowane pieczarki pieczone w boczku

Te pieczarki to prawdziwe mistrzostwo świata. Pyszne miękkie kapelusze, wypełnione po brzegi fantastycznym mięsno-warzywnym farszem i otulone plasterkami rumianego, chrupiącego boczku. My je uwielbiamy, a składniki na to pyszne danie mamy niemal zawsze pod ręką.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 5 OSÓB

Zapiekanka majonezowa z fasolki szparagowej

Zapiekanka majonezowa z fasolki szparagowej to danie, które nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Wystarczy przygotować składniki, wrzucić do naczynia do zapiekania i wstawić do piekarnika, a pyszną zapiekankę wyjąć po 20 minutach. Gotowe.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Makaron z bobem, szparagami i groszkiem: sycący posiłek na lato

Makaron z bobem, szparagami i zielonym groszkiem to pyszny i sycący posiłek. Bób to skarbnica cukrów złożonych, białek roślinnych i kwasu foliowego. To samo dotyczy zielonego groszku i szparagów. Odżywcze składniki zawarte w zielonych warzywach są nam potrzebne, aby zachować młodość i wigor. Zachęcamy Was do wypróbowania tego pysznego przepisu 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Piersi kurczaka pieczone pod twarogowo-majonezową pierzynką: soczyste jak marzenie

Piersi kurczaka pieczone pod twarogowo-majonezową pierzynką są tak soczyste, tak pyszne, że warto robić je częściej. To prawdziwe danie w stylu diety ketogenicznej. Dodatkami do mięsa są twarożek kremowy i dojrzały żółty ser oraz zrumieniony boczek. W tym towarzystwie nieco nudna pierś kurczaka zamienia się w wystrzałowe danie obiadowe. Zachęcamy Was do wypróbowania tego łatwego sposobu na pyszny filet drobiowy!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Schab nadziewany szczawiem i boczkiem: łatwy przepis na efektowny obiad

Schab nadziewany szczawiem i boczkiem to łatwy przepis na efektowny obiad. Wieprzowy schab nigdy się nie nudzi. Na samą myśl o nim, już leci ślinka. Schab o idealnie okrągłym przekroju, aż prosi się żeby go nadziewać. W sezonie warto wykorzystać szczaw, który jest rośliną pospolitą. My zachęcamy do wykorzystania krwistego szczawiu, którego piękne liście mają ukrytą moc. Ale o tym przeczytacie poniżej przepisu. Zapraszamy do wypróbowania przepisu na schab nadziewany duszonym szczawiem i boczkiem. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Strona 1 z 18