Zapiekanka, aż palce lizać. Przygotujesz ją w kilka minut, a zachwyci cię smakiem

Zapiekanka, aż palce lizać. Przygotujesz ją w kilka minut, a zachwyci cię smakiem
Autor: Shutterstock.com Zapiekanka, aż palce lizać. Przygotujesz ją w kilka minut, a zachwyci cię smakiem
łatwy
20 min
6

Idealnie smaczny zarówno na ciepło, jak i na zimno. Ten pieczony ryż z warzywami, boczkiem i serem to świetny pomysł zarówno na kolację na ciepło, jak i ciekawy lunch do pracy i szkoły. Jego przygotowanie jest bardzo proste i składa się z prostych oraz łatwodostępnych składników.

Szybki lunch dla całej rodziny. Prosty, ale wypełniony smakiem

Prosto, szybko i sycąco. Zapiekanka z ryżem, warzywami, boczkiem i serem to wspaniały pomysł na posiłek, który zasmakuje całej rodzinie. Wystarczy chwila, by go przygotować a z pewnością jest to tego warte. Co więcej, przepis ten jest całkowicie elastyczny.

Zamień warzywa na inne, dodaj ulubione przyprawy czy mięso. Ten przepis to tak naprawdę baza, którą można dowolnie modyfikować i dostosowywać do preferencji. Dobrze również pomyśleć nad ulubionym sosem, który będzie pasował do naszej zapiekanki, ponieważ dla niektórych może być ona nieco sucha.

Jest to prosty przepis, który kryje w sobie całą masę smaku. To idealny pomysł na kolację czy jako lunch. Ciekawym pomysłem będzie również dorobienie do tej zapiekanki sałatki, która idealnie przełamie ten serowo-jajeczny smak i doda daniu świeżości.

To prosty pomysł na posiłek, który sprawdzi się dla zabieganych osób w trakcie tygodnia. Po przygotowaniu można bowiem trzymać go w lodówce. Również można bez problemu zamrozić naszą zapiekankę i wyciągać kiedy będziemy mieli na nią ochotę.

SKŁADNIKI

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 100 g boczku
  • 250 g ryżu
  • 200 g batatów
  • 1 cebula
  • 1 główka brokuła
  • 100 g mrożonego groszku
  • 150 g sera tartego
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 jajek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni.
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
  • Na patelni rozgrzewamy oliwę. 
  • Podsmażamy posiekaną cebulę i pokrojony boczek.
  • Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Całość podsmażamy i odkładamy na bok.
  • Boczek dodajemy do ryżu.
  • Dorzucamy starte na tarce bataty, pokrojone brokuły, rozmrożony groszek i ser.
  • Dodajemy jajka i całość dokładnie mieszamy.
  • Przekładamy na blachę i dociskamy.
  • Pieczemy około 30 minut.
Akcja bicia rekordu Guinnessa pod barem Lussi. To najdłuższa zapiekanka na świecie!
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej