Do kultowych śliwek w boczku dodaję ten ser. To wyśmienita przekąska idealna na każdą okazję

Dieta bezglutenowa
Suszone śliwki w boczku to kultowa przekąska. Jest pyszna, efektowna i błyskawiczna. Aby śliwki w boczku zyskały nowy smak, wystarczy dodać do nich jeden prosty składnik, który przeniesie je na zupełnie inny poziom. Sekretem tego przepisu jest grecki ser feta. Zobaczcie, jak prosto i szybko zrobić wyborne śliwki w boczku wzbogacone fetą.
Co dobrze smakuje ze śliwkami?
Śliwki to pyszne i pełne zdrowia owoce, które sprawdzają się nie tylko w słodkich wypiekach i deserach. Można wykorzystać je do potraw wytrawnych. Idealnie łączą się z różnymi rodzajami mięsa i podkręcają smak dań wegetariańskich. Podobne zastosowanie mają suszone śliwki, które są głównym składnikiem tej wybornej przekąski. Wraz z boczkiem i serem feta tworzą wyjątkowe małe danie, które oczaruje wyglądem i zachwyci smakiem.
Jak zrobić śliwki w boczku z fetą?
Tradycyjny przepis na suszone śliwki z boczkiem nie jest trudny i nie wymaga długich godzin w kuchni. Tak samo jest z przygotowaniem śliwek z boczkiem wzbogaconych greckim serem feta. Przekąskę przyrządza się w kilka minut, a resztą pracy zajmuje się już piekarnik. Jedną z wielu zalet tego przepisu jest to, że składniki są w sklepach przez cały rok, więc przekąskę można serwować na różne okazje. Śliwki z fetą w boczku doskonale smakują i na ciepło, i na zimno.
Jak więc zrobić pełne smaku i aromatu śliwki w boczku z dodatkiem sera feta? Ta elegancka i wyjątkowo dobra przekąska jest bardzo łatwa i błyskawiczna. Poniżej znajdziecie skrócony przepis na ten przysmak.
- 1. krok – namoczenie śliwek w ciepłej wodzie
- 2. krok – nadzianie śliwek fetą i owinięcie boczkiem
- 3. krok – upieczenie śliwek w boczku z fetą w piekarniku
Jaki sos do śliwek w boczku?
Suszone śliwki z fetą owinięte chrupiącym boczkiem to przekąska, która sprawdzi się na każdą okazję. Aby smakowała jeszcze lepiej, można podać ją w towarzystwie różnych sosów. Ich wybór oczywiście zależy od preferencji smakowych. Oto kilka propozycji na najlepsze sosy, od słodkich po pikantne, które podkreślą smak aromatycznych śliwek w boczku z grecką fetą.
- Sos miodowo-musztardowy – słodko-ostry sos, który równoważy słodycz śliwek i słoność boczku.
- Sos balsamiczny – ma intensywny słodko-kwaśny smak i dodaje przekąsce elegancji.
- Sos śliwkowy – wzmacnia smak śliwek.
- Sos czosnkowy z ziołami – aromatyczny wytrawny sos, który kontrastuje z bogactwem smaków śliwek i boczku.
SKŁADNIKI
- 200 g sera feta
- 20 suszonych śliwek + 1 szklanka ciepłej wody
- 20 plastrów wędzonego boczku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Suszone śliwki przełożyć do miseczki i zalać je ciepłą wodą. Odstawić na 30 minut, a następnie odcedzić i osuszyć.
- Do każdej śliwki włożyć po kosteczce sera feta i owinąć boczkiem. Można spiąć wykałaczkami.
- Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 20 minut, aż boczek stanie się apetycznie rumiany.
- Podawać jako przekąskę lub dodatek do innych dań.