Tylko tak smażę boczek na patelni. Trik zdradził mi znajomy szef kuchni
Pyszny i chrupiący boczek z patelni to świetny dodatek do wielu potraw. Aby usmażyć najlepszy boczek pokrojony w kostkę, warto sprawdzić prosty patent, który stosują szefowie kuchni. Na patelnię wystarczy wrzucić jedną łyżkę popularnego produkty. Poznajcie kulinarny trik, dzięki któremu zrobicie najlepszy smażony boczek.

Spis treści
Jak usmażyć boczek na patelni?
Pokrojony w kostkę smażony boczek wieprzowy jest pyszny i podkręca smak wielu potraw. Jak zrobić najlepszy boczek z patelni? Najbardziej znaną metodą jest smażenie boczku na mocno rozgrzanej patelni. Po kilku minutach tłuszcz się wytapia, a kostki boczku stają się rumiane i chrupiące. Jednak smażony wędzony boczek może być jeszcze smaczniejszy. Wystarczy wykorzystać prosty patent. Ten sposób od lat stosują szefowie kuchni. Nie wymaga skomplikowanych czynności i długiego czasu przy kuchence. Polega na dodaniu do smażących się kostek boczku jednego znanego i łatwo dostępnego składnika.
Jak zrobić dobry boczek na patelni?
Pyszny i chrupiący boczek można łatwo i szybko przygotować w domu. Stosując kulinarny trik szefów kuchni, będzie smakował obłędnie. Do smażącego się boczku należy dodać jedną łyżkę masła. Dzięki temu prostemu dodatkowi kostki boczku staną się apetycznie rumiane i chrupiące. Smażony w ten sposób wędzony boczek w kostkach lekko się skarmelizuje, co doda mu jeszcze więcej smaku.
Jak więc zawodowcy smażą boczek na patelni? To łatwa metoda, aby boczek wyszedł idealnie chrupiący i rumiany.
- 1. krok – pokrojenie boczku w kostkę
- 2. krok – smażenie boczku na rozgrzanej patelni, aż zacznie się wytapiać tłuszcz
- 3. krok – dodanie 1 łyżki masła i smażenie, aż boczek stanie rumiany i chrupiący
Z czym jeść smażony boczek?
Chrupiące kosteczki smażonego z masłem boczku to idealny dodatek do wielu różnych dań. Na takim boczku można usmażyć pyszną jajecznicę lub omlet. To pyszny składnik dań obiadowych, który podkreśli smak sosów śmietanowych do makaronów, zapiekanek i domowych burgerów. Można posypać nim ziemniaki lub dodać do sałatki. Smażony boczek z masłem doskonale podkręca smak różnych zup.
Poznaj sprawdzone przepisy na pyszną domową jajecznicę, której smak podkręci smażony z masłem boczek. Poniżej znajdziesz także szybki quiz, w którym możesz sprawdzić swoją kulinarną wiedzę o mięsie.
