Dwa ulubione śniadania w jednym. Pyszny boczek w cieście naleśnikowym

Dwa ulubione śniadania w jednym. Pyszny boczek w cieście naleśnikowym
Autor: Shutterstock.com Dwa ulubione śniadania w jednym. Pyszny boczek w cieście naleśnikowym
łatwy
15 min
12

Dwa uwielbiane przepisy śniadaniowe w jednym. Przepyszne plasterki boczku otoczone smacznym ciastem naleśnikowym. Wystarczy kilka chwil, by przygotować to niecodzienne śniadanie, które pokochają wszyscy domownicy. Nie ma na co czekać i już lepiej się za nie zabrać.

Prosty sposób na pyszne śniadanie. Wystarczy kilka składników

Pyszne paluszki naleśnikowe z boczkiem to prosty, ale i efektowy sposób na ciekawe śniadanie, kolację czy przekąskę dla gości. Ich przygotowanie nikomu nie powinno sprawić większego problemu. Wystarczy zaledwie kilka składników, by móc rozkoszować się tymi przepysznymi, chrupiącymi przysmakami.

Nasze naleśniki z boczkiem zasmakują każdemu domownikowi, nieważne od wieku. Wyglądają efektownie, a smakują wręcz obłędnie. A ich przygotowanie jest dziecinnie proste. To jak przygotowanie pancaków, tylko z dodatkowym krokiem, jakim jest podsmażenie boczku i ułożenie go na cieście.

Dodaj sera lub podawaj z sosem. Wszyscy będą zachwyceni

Jeśli chcemy możemy dodatkowo dodać tam nieco startego żółtego sera lub mozzarelli, by nadać im jeszcze ciekawszy smak. Najlepiej podawać je z sosem czosnkowym, jogurtowym lub ketchupem, choć bez niczego również będą wspaniale smakowały.

To naprawdę ciekawe i uniwersalne danie, które przygotujemy szybko, a zrobi furorę niezależnie od tego gdzie i kiedy je podamy. Warto zapisać sobie ten przepis, ponieważ kiedy raz go zrobimy, wszyscy będą się o niego pytali.

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 szklanki wody gazowanej
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju do ciasta
  • olej do smażenia

    10–12 cienkich plastrów boczku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W misce mieszamy mleko, jajka, wodę, mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i łyżkę oleju na gładką masę.
  • Ciasto odstawiamy na 15 minut.
  • W tym czasie smażymy do chrupkości nasz boczek.
  • Odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym.
  • Rozgrzewamy patelnie.
  • Nakładamy ciasto na patelnie tworząc podłużne paski.
  • Układamy bekon i zalewamy ciastem, tak by był przykryty, tworząc "paluszki".
  • Smażymy z obu stron, aż będą złociste.
Jak zrobić NALEŚNIKI idealne?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej