Dwa ulubione śniadania w jednym. Pyszny boczek w cieście naleśnikowym

Dwa uwielbiane przepisy śniadaniowe w jednym. Przepyszne plasterki boczku otoczone smacznym ciastem naleśnikowym. Wystarczy kilka chwil, by przygotować to niecodzienne śniadanie, które pokochają wszyscy domownicy. Nie ma na co czekać i już lepiej się za nie zabrać.
Prosty sposób na pyszne śniadanie. Wystarczy kilka składników
Pyszne paluszki naleśnikowe z boczkiem to prosty, ale i efektowy sposób na ciekawe śniadanie, kolację czy przekąskę dla gości. Ich przygotowanie nikomu nie powinno sprawić większego problemu. Wystarczy zaledwie kilka składników, by móc rozkoszować się tymi przepysznymi, chrupiącymi przysmakami.
Nasze naleśniki z boczkiem zasmakują każdemu domownikowi, nieważne od wieku. Wyglądają efektownie, a smakują wręcz obłędnie. A ich przygotowanie jest dziecinnie proste. To jak przygotowanie pancaków, tylko z dodatkowym krokiem, jakim jest podsmażenie boczku i ułożenie go na cieście.
Dodaj sera lub podawaj z sosem. Wszyscy będą zachwyceni
Jeśli chcemy możemy dodatkowo dodać tam nieco startego żółtego sera lub mozzarelli, by nadać im jeszcze ciekawszy smak. Najlepiej podawać je z sosem czosnkowym, jogurtowym lub ketchupem, choć bez niczego również będą wspaniale smakowały.
To naprawdę ciekawe i uniwersalne danie, które przygotujemy szybko, a zrobi furorę niezależnie od tego gdzie i kiedy je podamy. Warto zapisać sobie ten przepis, ponieważ kiedy raz go zrobimy, wszyscy będą się o niego pytali.
SKŁADNIKI
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 szklanki wody gazowanej
- 2 jajka
- szczypta soli
- 1 łyżka oleju do ciasta
- olej do smażenia
10–12 cienkich plastrów boczku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W misce mieszamy mleko, jajka, wodę, mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i łyżkę oleju na gładką masę.
- Ciasto odstawiamy na 15 minut.
- W tym czasie smażymy do chrupkości nasz boczek.
- Odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym.
- Rozgrzewamy patelnie.
- Nakładamy ciasto na patelnie tworząc podłużne paski.
- Układamy bekon i zalewamy ciastem, tak by był przykryty, tworząc "paluszki".
- Smażymy z obu stron, aż będą złociste.