Zakręcona przekąska, którą pokochają goście. Ser, boczek i ogniste japaleno

Zakręcona przekąska, którą pokochają goście. Ser, boczek i ogniste japaleno
Autor: Shutterstock.com Zakręcona przekąska, którą pokochają goście. Ser, boczek i ogniste japaleno
łatwy
10 min
12

Pikantny sposób na imprezę z przyjaciółmi. Te zakrętasy z ciasta francuskiego wypełnione boczkiem, serem i jalapno smakują niesamowicie. Są proste w przygotowaniu, a wyglądają i smakują wybornie. Nie ma więc na co czekać i już teraz zabierz się za przepyszne zakrętasy.

Zakrętasy z ciasta francuskiego, sera, boczku i jalapeno

Pyszne i proste do przygotowania zakrętasy z ciasta francuskiego to wspaniały sposób na ciekawą przekąskę, która zasmakuje wszystkim. Połączenie boczku, sera i japalenio nie od dziś wiadomo, że nie może się nie udać. Co więcej, te przekąski nie wymagają dużej ilości pracy.

Choć możemy samodzielnie przygotować ciasto do tych zakrętasów, to jednak wykorzystanie już gotowego ciasta francuskiego znacząco ułatwia cały proces. Wystarczy bowiem tylko nałożyć pozostałe składniki, przykryć je drugim płatem, a następnie podzielić na części i poskręcać.

Idealna przekąska na przyjęcie. Przygotowanie zajmie kilka minut

Papryczka jalapeno nada naszym przekąską ciekawy, lekko pikantny smak. Nie ma jednak czego się obawiać, ponieważ usuwamy z niej gniazda nasienne, które są odpowiedzialne za największą ostrość. Oznacza to, że nasze zakrętasy będą tylko lekko pikantne.

Z ich przygotowaniem poradzi sobie każdy, więc jeśli najdzie nas ochota na jakąś przekąskę albo zjawią się niespodziewani goście, to ten przepis sprawdzi się ją złoto.

SKŁADNIKI

  • 400 g boczki
  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 200 g serka śmietankowego
  • 200 g sera tartego
  • 2 papryczki jalapeno
  • 1 jajko

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Pokrojony w plasterki boczek podsmażamy na rozgrzanej patelni.
  • Kiedy będzie gotowy, odsączamy na ręczniku papierowym, a następnie kroimy.
  • Na jeden płat ciasta francuskiego wykładamy serek śmietankowy, posypujemy 2/3 sera, połową boczku i połową posiekanej papryczki jalapeno.
  • Przykrywamy drugim płatem ciasta, kroimy wzdłuż na pół, a następnie na plastry o szerokości około 3 cm.
  • Ciasto smarujemy jajkiem, a następnie skręcamy każdy pasek.
  • Układamy na blaszce do pieczenia, posypujemy pozostałym serem, boczkiem i papryczką.
  • Pieczemy około 15 minut.
Co to jest ciasto filo? Co można z niego zrobić?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej