Słodko-słone śniadanie na wyciągnięcie ręki. Moja rodzina je uwielbia

Słodko-słone śniadanie na wyciągnięcie ręki. Moja rodzina je uwielbia
Autor: Shutterstock.com Słodko-słone śniadanie na wyciągnięcie ręki. Moja rodzina je uwielbia
łatwy
10 min
8

Szukasz sposobu na idealne połączenie słodkiego i słonego? Ten przepis sprawdzi się idealne. Ciekawa alternatywa dla klasycznej wersji pancakesów. Te placuszki podawane są z chrupiącym boczkiem i syropem klonowy. Smakują naprawdę wyśmienicie.

Klasyczne pancakes w niecodziennym wydaniu. Idealne połączenie słodkiego ze słonym

Delikatne pancakes w połączeniu z chrupiącym boczkiem i słodkim syropem klonowym to śniadanie iście idealne. Jest proste w przygotowaniu, a zachwyci każdego. Do jego przygotowania potrzebować będziemy zaledwie kilku składników, a nasze kubki smakowe będą zachwycone.

Jest to ciekawa wariacja zwykłych pancakes. Delikatne i słodkie ciasto świetnie pasuje do chrupiącego, słonego boczku, tworząc idealnie dobrany duet. Jeśli chcemy, by nasze śniadanie było jeszcze bardziej sycące możemy na wierzch położyć jajko sadzone lub jajko na miękko. 

Jeśli chcemy możemy również poeksperymentować z dodatkami. Świetnie smakować będą w tym daniu na przykład suszone pomidory czy odrobina świeżej brzoskwini. To danie można przygotować na naprawdę wiele sposobów.

Jeśli więc nie masz pomysłu, co przygotować na ciekawe śniadanie, ten przepis sprawdzi się idealnie. Wystarczy kilka składników i chwila czasu, by zaskoczyć każdego tym niecodziennym daniem. Nie ma więc na co czekać i już teraz zabierzmy się za przygotowanie tych pyszności.

SKŁADNIKI

  • Na pancakes:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 1 szklanka maślanki
  • 2 łyżki oleju
  • olej do smażenia
  • Dodatki:
  • 6–8 plastrów boczku w plastrach
  • syrop klonowy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Plastry boczku smażymy na suchej patelni, aż będą chrupiące.
  • Odsączamy na ręczniku papierowym.
  • W misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, solą, solą i cukrem.
  • W osobnej misce łączymy jajka, maślankę i olej.
  • Dodajemy mokre składniki do suchych i szybko mieszamy.
  • Smażymy pancakes na rozgrzanej patelni i obu stron.
  • Pancakes układamy na talerzu, posypujemy boczkiem i polewamy syropem klonowym.
Jak zrobić NALEŚNIKI idealne?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej