Prosta sałatka makaronowa z boczkiem i sosem musztardowym. Idealna na majówkowego grilla

Sałatka z makaronem w sosie musztardowo z bekonem to idealny sposób na kolację czy drugie śniadanie. Przygotowuje się ją niezwykle prosto i szybko, a smakuje doprawdy wyśmienicie. Wystarczy zaledwie kilka składników, by móc rozkoszować się tą ciekawą potrawą.
Prosta sałatka makaronowa na drugie śniadanie. Wystarczy kilka chwil
Idealne połączenie smaków w tej sałatce to świetny sposób na drugie śniadanie, grilla czy szybką kolację. Jej przygotowanie jest bardzo proste i nie wymaga specjalnych umiejętności. To pełna smaku i sycąca sałatka, która zasmakuje każdemu.
To idealne połączenie delikatności makaronu, chrupkości bekonu i świeżych warzyw, kremowości fety i soczystości pomidorków. Całość idealnie łączy musztardowy sos, który ma wyrazisty smak, ale nie jest za to bardzo ciężki, dzięki czemu idealnie pasuje do naszej sałatki.
Modyfikuj do woli. Ta sałatka idealnie sprawdzi się z tymi zmianami
Ta sałatka daje nam również całkiem sporo miejsca na eksperymentowanie. Boczek możemy zamienić na przykład na grillowanego kurczaka czy szynkę parmeńską. Bez problemu przygotujemy również wersję wegetariańską. Wystarczy zamienić boczek na cieciorkę przygotowaną na patelni albo na wędzone tofu.
Możemy również dodać rukolę, szpinak czy roszponkę. Świetnie sprawdzi się również dodatek orzechów czy sera pleśniowego. Fetę możemy zamienić na przykład na kawałki parmezanu, by nadać naszej sałatce ciekawego smaku. Do sosu możemy dodać na przykład odrobinę miodu zamiast cukru.
SKŁADNIKI
- Na sałatkę:
- 200 g ulubionego makaronu
- 150 g boczku
- 1 ogórek świeży
- 10 pomidorków koktajlowych
- 1/2 czerwonej cebuli
- 75 g sera feta
- natka pietruszki
- Sos musztardowy:
- 2 łyżki musztardy
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
- szczypta cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Najlepszy będzie ugotowany al dente.
- Boczek kroimy na cienkie paski.
- Podsmażamy na suchej patelni, aż będzie chrupiący.
- Usmażony boczek przekładamy na papierowy ręcznik, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
- Ogórka obieramy i kroimy w kostkę.
- Pomidorki kroimy na połówki, a cebulę w cienkie pióra.
- W osobnej misce mieszamy sos.
- Musztardę mieszamy z majonezem, jogurtem, sokiem z cytryny, solą, pieprzem i cukrem.
- W dużej misce łączymy ze sobą makaron, warzywa, pokrojoną fetę, boczek i posiekaną pietruszkę.
- Całość polewamy sosem i mieszamy.
- Odstawiamy do lodówki na około 15 minut, żeby smaki się przegryzły.