Najprostsza na świecie surówka z rzodkiewki - idealna do każdego dania
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Surówka z rzodkiewki to mój ulubiony dodatek do obiadu wiosną i latem. Jest odświeżająca, lekka, zdrowa i pyszna. Ostry smak rzodkiewek cudownie równoważy i łagodzi dodatek naturalnego jogurtu. Bardzo lubię podawać ją do młodych ziemniaczków z wody z koperkiem i mięsa smażonego saute na patelni lub pieczonego na grillu.
SKŁADNIKI
- 1 pęczek rzodkiewki
- 2-3 łyżki siekanego koperku
- 3 łyżki jogurtu naturalnego (najlepiej takiego, o kremowej konsystencji)
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rzodkiewkę umyć, osuszyć, odciąć nać. Główki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, delikatnie posolić.
- Do rzodkiewki dodać koperek i jogurt, a następnie dokładnie wymieszać.
- Surówka z rzodkiewki najlepiej smakuje leciutko schłodzona, więc warto przed podaniem wstawić ją na kilka minut do lodówki.
Nie wyrzucaj liści rzodkiewki
Utarło się, że liście rzodkiewki po prostu wyrzucamy. Tymczasem są one bardzo smaczne - lekko ostrawe, ale delikatniejsze od główek. Są też bardzo zdrowe, znajdziemy w nim cały zestaw witamin, minerałów i fitoskładników. Szkoda ich więc wyrzucać, bo to marnowanie jedzenia i cennych składników odżywczych. Lepiej wykorzystać zasoby do ostatniego listka :). A co można zrobić z rzodkiewkowych liści? Oto kilka pomysłów
- liście rzodkiewki posiekaj drobniutko i dodaj do surówki;
- zrób z nich sałatkę, na przykład z dodatki innej zieleniny lub jadalnych chwastów;
- zrób z nich pesto, dodając oliwę, parmezan, pestki słonecznika, orzechy, przyprawy;
- dodaj je do zielonego koktajlu;
- liście rzodkiewki można również dodać do herbaty.
Możliwości jest sporo, poniżej kilka przepisów na specjały z liśćmi rzodkiewki:
Zabielana zupa z liści rzodkiewki
Napar z młodych liści rzodkiewki