Najprostsza surówka z rzodkiewki – chrupiący hit na talerzu

Najprostsza surówka z rzodkiewki – chrupiący hit na talerzu
Autor: Shutterstock Taka surówka z rzodkiewki pasuje do wszystkiego
łatwy
5 min
2

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Najprostsza surówka z rzodkiewki to mały wiosenny cud – chrupie, orzeźwia i robi robotę jako dodatek do niemal każdego dania. Gdy tylko pojawiają się pierwsze pęczki rzodkiewek, od razu lądują w tej surówce – z jogurtem, koperkiem i szczyptą soli. To połączenie ostrości i kremowej delikatności smakuje najlepiej w duecie z młodymi ziemniaczkami i mięsem prosto z patelni lub rusztu. Prosto, szybko i pysznie – czego chcieć więcej?

Nie wyrzucaj liści rzodkiewki

Utarło się, że liście rzodkiewki po prostu wyrzucamy. Tymczasem są one bardzo smaczne - lekko ostrawe, ale delikatniejsze od główek. Są też bardzo zdrowe, znajdziemy w nim cały zestaw witamin, minerałów i fitoskładników. Szkoda ich więc wyrzucać, bo to marnowanie jedzenia i cennych składników odżywczych. Lepiej wykorzystać zasoby do ostatniego listka :). A co można zrobić z rzodkiewkowych liści? Oto kilka pomysłów

  • liście rzodkiewki posiekaj drobniutko i dodaj do surówki;
  • zrób z nich sałatkę, na przykład z dodatki innej zieleniny lub jadalnych chwastów;
  • zrób z nich pesto, dodając oliwę, parmezan, pestki słonecznika, orzechy, przyprawy;
  • dodaj je do zielonego koktajlu;
  • liście rzodkiewki można również dodać do herbaty.

Możliwości jest sporo, poniżej kilka przepisów na specjały z liśćmi rzodkiewki:

Koktajl z liści rzodkiewki

Pesto z liści rzodkiewki

Zabielana zupa z liści rzodkiewki

Napar z młodych liści rzodkiewki

Więcej przepisów na smaczne surówki do obiadu znajdziesz w galerii: 21 przepisów na pyszne sałatki do obiadu

SKŁADNIKI

  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 2-3 łyżki siekanego koperku
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego (najlepiej takiego, o kremowej konsystencji)
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rzodkiewkę umyć, osuszyć, odciąć nać. Główki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, delikatnie posolić.
  • Do rzodkiewki dodać koperek i jogurt, a następnie dokładnie wymieszać.
  • Surówka z rzodkiewki najlepiej smakuje leciutko schłodzona, więc warto przed podaniem wstawić ją na kilka minut do lodówki.
Rzodkiewka - czy warto jeść rzodkiewkę?
Anna Szubińska

Redaktorka w dziale Rozrywka w "Super Expressie". Jestem absolwentką Uniwersytetu Warszawskiego, związaną zawodowo z prasą od 2008 roku. W 2016 r. rozpoczęłam przygodę z mediami internetowymi w Grupie ZPR Media. W wolnych …

więcej