Najprostsza na świecie surówka z rzodkiewki - idealna do każdego dania

Surówka z rzodkiewki
Autor: Shutterstock Surówkę z rzodkiewki można przygotowac w 5 minut.
łatwy
5 min
2

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Surówka z rzodkiewki to mój ulubiony dodatek do obiadu wiosną i latem. Jest odświeżająca, lekka, zdrowa i pyszna. Ostrość rzodkiewek cudownie łagodzi dodatek jogurtu. Bardzo lubię podawac ją do młodych ziemniaczków z wody i mięsa smażonego saute na patelni lub pieczonego na grillu.

SKŁADNIKI

  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 2-3 łyżki siekanego koperku
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego (najlepiej kremowego)
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rzodkiewkę umyć, osuszyć, odciąć nać. Główki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, delikatnie posolić.
  • Do rzodkiewki dodać koperek i jogurt i dokładnie wymieszać. Najlepiej smakuje leciutko schłodzona.
Beszamel: Nowalijki – czy warto je jeść?

Nie wyrzucaj liści rzodkiewki

Utarło się, że liście rzodkiewki po prostu wyrzucamy. Tymczasem są one bardzo smaczne, lekko ostrawe, ale delikatniejsze od główek. Są też bardzo zdrowe. Szkoda ich więc wyrzucać, bo to marnowanie cennych składników odżywczych. Można je drobniutko posiekać i dodać do surówki, można z nich zrobić sałatkę, pesto lub koktajl. LIście rzodkiewki sa tę ciekawym dodatkiem do herbaty. Możliwości jest sporo, poniżej kilka przepisów na specjały z liśćmi rzodkiewki.

Koktajl z liści rzodkiewki

Pesto z liści rzodkiewki

Zabielana zupa z liści rzodkiewki

Napar z młodych liści rzodkiewki

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek kulinarnych "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Miłośniczka dobrej kuchni i prostych przepisów. Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z …

więcej