Jajka faszerowane boczkiem zwalają z nóg nawet teściową. Tylko 3 składniki i 2 przyprawy

jajka faszerowane boczkiem
Autor: Shutterstock Pyszne jajka faszerowane boczkiem to wyborna przekąska nie tylko na Wielkanoc.
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Jajka faszerowane boczkiem to smaczna propozycja na wielkanocne śniadanie. Przepis warto zapisać, ponieważ świetnie sprawdzi się także na inne okazje. Przyrządzenie półmiska pysznych jajek z farszem wzbogaconych podsmażonym boczkiem jest bardzo łatwe i szybkie. Zobaczcie, jak zrobić pyszne jajka faszerowane boczkiem według tego sprawdzonego przepisu.

Jajka faszerowane boczkiem – składniki

Do przygotowania pysznych jajek faszerowanych wystarczy kilka prostych i niedrogich składników. Produkty można bez problemu kupić w większych i mniejszych sklepach. Przed Świętami Wielkanocnymi wiele marketów oferuje je w promocyjnych cenach.

Na liście składników, które potrzebne są do przygotowania pełnych smaku jajek faszerowanych, znalazły się tylko trzy produkty i dwie przyprawy. Co więc należy kupić, aby zrobić w domu pyszne jajka nadziane farszem?

  • jajka
  • wędzony boczek
  • majonez
  • przyprawy – sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Jak zrobić jajka faszerowane boczkiem?

Przepis na pyszne jajka faszerowane z dodatkiem smażonego boczku jest łatwy i szybki. Należy jednak pamiętać, żeby jajka ugotować wcześniej, aby ostygły. Będą się łatwiej obierać i kroić.

Jak więc przygotować wielkanocne jajka faszerowane boczkiem, które zachwycą każdego, kto ich spróbuje? Przepis jest prosty i nie wymaga nadprzyrodzonych umiejętności kulinarnych. Z tym sprawdzonym przepisem jajka faszerowane z chrupiącym boczkiem udadzą się na medal.

  • 1. krok – podsmażenie na patelni wędzonego boczku
  • 2. krok – przygotowanie farszu z żółtek, boczku, majonezu i przypraw
  • 3. krok – nafaszerowanie jajek i schłodzenie ich w lodówce

Jak podawać jajka faszerowane boczkiem?

Doskonałe jajka wypełnione pysznym farszem z dodatkiem wędzonego boczku to smaczny pomysł na wielkanocne śniadanie. Rodzina na pewno będzie pod wrażeniem tej ciekawej przekąski. Przepis można też wykorzystać na inne okazje. Faszerowane jajka z dodatkiem chrupiącego boczku sprawdzą się jako przystawka przed obiadem lub przekąska na zimno na imprezie. Można podać je na rodzinną kolację.

Gotowe jajka faszerowane boczkiem warto wzbogacić świeżymi ziołami. Natka pietruszki, koperek czy rzeżucha to najlepsze dodatki do tych smacznych jajek. Przekąskę można ułożyć na sałacie lub rukoli na półmisku.

SKŁADNIKI

  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 100 g wędzonego boczku
  • 2 łyżki majonezu
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Boczek pokroić w drobną kostkę. Mocno rozgrzać patelnię i smażyć na niej boczek, aż zacznie się rumienić. Przełożyć na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  • Obrane jajka przekroić na pół. Za pomocą łyżeczki wyjąć żółtka i przełożyć je do miseczki. Rozgnieść widelcem.
  • Do żółtek dodać majonez i około 1/3 boczku. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
  • Farsz nakładać do białek za pomocą łyżeczki lub rękawa cukierniczego. Wierzch udekorować pozostałym smażonym boczkiem. Jajka ułożyć na talerzu i wstawić do lodówki.
  • Podawać udekorowane listkami natki pietruszki lub koperkiem na wielkanocne śniadanie i na inne okazje.
Jajka – zdrowie w skorupce
Anna Szulc-Górska
więcej