Jak rozpoznać świeże jajka?
Wystarczy jedno niezbyt świeże jajko, żeby zepsuć jajecznicę – a złośliwy los zwykle sprawia, że wbijamy je na patelnię jako ostatnie. Co więc pomoże nam uniknąć takiej przykrej niespodzianki? Sprawdź, jak rozpoznać świeże jajka.
Kto ma lat "-dziesiąt", na pewno dobrze pamięta sklepowe prześwietlarki do jajek. Przed laty droga z kurnika do sklepu była widać długa i wyboista, bo co któreś z kupionych jajek okazywało się śmierdzące. Dlatego właśnie pojawiły się prześwietlarki – ekspedientka wkładała jajka w dziurki podświetlane żarówką i te, które przepuszczały światło przez skorupkę, można było zapakować klientowi w torebkę, a jajka ciemne nadawały się tylko do wyrzucenia.
Ale chociaż już od dawna z rzadka tylko się zdarza, że wśród kupionych jajek trafi się jakieś zepsute, wcale nie znaczy, że te, które nie odstręczają zapachem, są świeże. Choć nadają się do zjedzenia, są po prostu niesmaczne.
Jak sprawdzić świeżość jajek?
Jajko zachowuje świeżość przez 28 dni od momentu zniesienia przez kurę. Biorąc pod uwagę, że zanim trafią do sklepu, też mija jakiś czas, jajek, którym termin przydatności do spożycia mija za 2-3 dni, lepiej już nie kupować.
Jajka zachowują dłużej świeżość, jeśli są przechowywane w warunkach chłodniczych. Jednak trzeba wiedzieć, że jajka nie lubią gwałtownych zmian temperatury, więc jeśli ze sklepowej półki szybko przeniesiemy je do domowej lodówki, to mogą szybciej się zepsuć.
Na jajkach trzymanych w zbyt wysokiej temperaturze może pojawiać się rosa, a nawet pleśń na skorupce. Takich nie wolno jeść!
Jajka z niewielkimi nawet pęknięciami szybciej się psują, dlatego warto w sklepie zajrzeć do opakowania.
Świeżość jajka można sprawdzić „na słuch” – jeśli potrząśnięte chlupoce, to znaczy, że białko jest już płynne i lepiej nie ryzykować rozbijania skorupki.
Po rozbiciu świeżego jajka żółtko nie powinno się rozpływać - jeśli jajko jest stare, żółtko rozleje się.
Białko powinno być krystalicznie przejrzyste - jeśli jest mętne, to znaczy, że jajo jest nieświeże.