Karp

Kojarzy się przede wszystkim z Wigilią. W wielu rodzinach wieczerza wręcz nie może istnieć bez tej ryby, która często okupuje wcześniej wannę. Ale warto pamiętać o karpiu przez cały rok, jest bowiem bogaty w łatwo przyswajalne białka i liczne składniki odżywcze. Można go piec, smażyć czy grillować.

Karp

Aromatyczny karp po węgiersku - cudownie pyszny

Karp po węgiersku - z aromatycznymi dodatkami, takimi jak: cebula, pomidory i papryka - smakuje wybornie. To  prosty sposób na przyrządzenie tej  ryby, za którą wiele osób nie przepada. Nasz przepis może sprawić, że zmienią zdanie!  

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 6 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Karp zapiekany w śmietanie: sprawdzony przepis [WIDEO]

Smak tego zapiekanego karpia podkreśla śmietana dodana pod koniec pieczenia. Karp w śmietanie to danie nie tylko na wigilię, rybę można przyrządzić na przykład na niedzielny obiad. Podajemy przepis na delikatnego karpia zapiekanego w śmietanie.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Karp wigilijny - smażony, pieczony, gotowany, marynowany. 14 najlepszych przepisów na karpia

Zazwyczaj na wigilijnym stole pojawia się karp smażony, niekiedy także w galarecie. Tymczasem sposobów na jego przygotowanie jest naprawdę wiele. Tę smaczną rybę można dusić, gotować, piec i marynować. Do karpia pasują też różne dodatki i różne sosy. Polecamy sprawdzone przepisy na wigilijnego karpia.

Karp po włosku - gotowany w winie i piwie

Karpia po włosku gotuje się w piwie i wytrawnym białym winie w towarzystwie warzyw korzeniowych. Z płynu i przetartych przez sito warzyw powstaje intensywny w smaku sos. Rybę można podać z sałaką z pomidorów lub gotowanymi al dente warzywami.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Karp gotowany z pietruszką i piwem

Karp gotowany w aromatycznym ciemnym piwie z dodatkiem korzenia pietruszki najlepiej smakuje z ziemniakami i kwaszonym ogórkiem.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Kotlety mielone z karpia - pyszne i bardzo łatwe

To propozycja dla tych, którzy chcą na chwilę odejść od tradycyjnego karpia smażonego w dzwonkach. Pyszne kotlety mielone z karpia mogą stać się waszą ulubiona potrawą wigilijną. Posypane wiórkami świeżego chrzanu smakują znakomicie.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Karp marynowany z warzywami - pomysł na karpia w słoiku

Pomysł na smaczną rybę prosto ze słoika. Marynowany karp w delikatnej zalewie z dodatkiem białego wina i warzywami smakuje świetnie. Można go przygotować wcześniej i cieszyć się smakiem karpia w Wigilię lub wykorzystać go do sylwestrowych przekąsek.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 50 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Karp faszerowany gotowany z pieczarkami i kaparami

Przepis na karpia z pysznym pieczarkowym nadzieniem może zrobić furorę nie tylko w świątecznym czasie. Smaczna ryba, podkreślona smakiem grzybów i charakterystycznym aromatem kaparów to wyjątkowe danie na wiele okazji.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Wigilijna zupa z karpia - świąteczna potrawa w trendzie "zero waste"

Zupa ugotowana na wywarze z rybich głów i ogonów jest bardzo esencjonalna i aromatyczna. Zupa z karpia to taki wigilijny "zero wate".

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Zupa krem z karpia gotowanego w mleku

Zupa krem z karpia to ciekawa propozycja dla wielbicieli rybnych zup. Mięso karpia gotowane w mleku nabiera wyjątkowej delikatności, a zupa jest aksamitna i delikatnie rybna w smaku.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Strona 1 z 9