Karp pieczony w dzwonkach. Bombowy przepis na rybę pieczoną w pomarańczach

Karp pieczony w dzwonkach: bombowy przepis na rybę pieczoną w pomarańczach
Autor: Shutterstock Przepyszny karp pieczony z pomarańczami i marchewką
łatwy
15 min
4

Karp pieczony w dzwonkach jest soczysty i pyszny. Ten bombowy przepis na rybę pieczoną z warzywami idealnie pasuje na święta w mniejszym gronie. Podstawą jest oczywiście karp, którego można kupić podzielonego już na dzwonka. Pieczony karp z pomarańczami i marchewką jest łatwy do przygotowania i smakuje doskonale! Polecam!

SKŁADNIKI

  • 2 duże dzwonka karpia lub 4 mniejsze
  • 1 większa marchewka lub 2 średnie marchewki
  • 1 pomarańcza
  • 1 łyżka masła klarowanego lub oleju
  • 1 łyżka tartej bułki 
  • 1 łyżka startego parmezanu
  • 1 łyżka płatków migdałów
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu różowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Dzwonka karpia posolić i oprószyć mielonym pieprzem czarnym. Odstawić. 
  • Marchew pokroić na talarki. Pomarańczę dobrze umyć, sparzyć wrzątkiem i pokroić na cienkie plastry. 
  • Marchew i pomarańcze wymieszać ze stopionym masłem klarowanym lub olejem, przyprawić cukrem, posolić i popieprzyć do smaku. 
  • W naczyniu żaroodpornym ułożyć plasterki marchwi, na nich plastry pomarańczy, posypać płatkami migdałów i ziarnami różowego pieprzu. 
  • Dzwonka karpia obtoczyć w mieszaninie tartej bułki i parmezanu. Ułożyć na pomarańczach.
  • Naczynie z karpiem wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C przez 30-40 minut. 
Zawrotna kariera karpia. Czyli skąd karp na polskim stole
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej