Karp pieczony w dzwonkach. Bombowy przepis na rybę pieczoną w pomarańczach
2022-12-21
łatwy
15 min
4
Karp pieczony w dzwonkach jest soczysty i pyszny. Ten bombowy przepis na rybę pieczoną z warzywami idealnie pasuje na święta w mniejszym gronie. Podstawą jest oczywiście karp, którego można kupić podzielonego już na dzwonka. Pieczony karp z pomarańczami i marchewką jest łatwy do przygotowania i smakuje doskonale! Polecam!
SKŁADNIKI
- 2 duże dzwonka karpia lub 4 mniejsze
- 1 większa marchewka lub 2 średnie marchewki
- 1 pomarańcza
- 1 łyżka masła klarowanego lub oleju
- 1 łyżka tartej bułki
- 1 łyżka startego parmezanu
- 1 łyżka płatków migdałów
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka ziaren pieprzu różowego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dzwonka karpia posolić i oprószyć mielonym pieprzem czarnym. Odstawić.
- Marchew pokroić na talarki. Pomarańczę dobrze umyć, sparzyć wrzątkiem i pokroić na cienkie plastry.
- Marchew i pomarańcze wymieszać ze stopionym masłem klarowanym lub olejem, przyprawić cukrem, posolić i popieprzyć do smaku.
- W naczyniu żaroodpornym ułożyć plasterki marchwi, na nich plastry pomarańczy, posypać płatkami migdałów i ziarnami różowego pieprzu.
- Dzwonka karpia obtoczyć w mieszaninie tartej bułki i parmezanu. Ułożyć na pomarańczach.
- Naczynie z karpiem wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C przez 30-40 minut.
Zawrotna kariera karpia. Czyli skąd karp na polskim stole