Jak wypatroszyć karpia? Porady krok po kroku
Świeży karp zwykle jest najsmaczniejszy. Pojawia się jednak problem patroszenia ryby. Jak wypatroszyć karpia szybko, skutecznie, a przede wszystkim - łatwo? Radzimy krok po kroku, jak wypatroszyć karpia.
Świeży karp to lepszy smak, ale i problemy. Przede wszystkim rybę należy wypatroszyć przed przyrządzeniem. Jak najłatwiej i najszybciej wypatroszyć karpia? Skorzystaj z naszych wskazówek krok po kroku. Karp z łuską czy królewski? Czy jest różnica w smaku?
Jak wypatroszyć karpia krok po kroku?
Jeśli kupujemy żywego karpia - na przykład od hodowcy, najlepiej poprosić, by wykwalifikowany sprzedawca od razu go uśmiercił. Własnoręczne, rzekome "humanitarne" zabijanie ryb w domu - mimo popularyzacji wiedzy o tym, jak to robić - często kończy się prawdziwą udręką dla karpia. Po pierwsze, zwierzęta cierpią w trakcie transportu do domu, po drugie, ogłuszanie ryby wykonane nieodpowiednio sprawia, że w trakcie odkrajania głowy karp nadal jest świadomy.
Kiedy mamy pewność, że ryba jest już martwa, bądź skutecznie ogłuszona, należy sięgnąć po papierowy ręcznik lub ściereczkę i owinąć nimi tułów ryby. Świeży karp ma dużo śluzu, przez co staje się bardzo śliski. Warto zatem zadbać, by ryba w trakcie krojenia nie wyślizgnęła nam się spod ostrza.
- Patroszenie karpia rozpoczynamy od nacięcia tuż za linią głowy w brzuchu. Uwaga, ryba dzięki niemu zacznie tracić krew, dlatego warto użyć dużej deski do krojenia.
- Nóż przeciągamy w kierunku ogona i robimy szeroki otwór w brzuchu ryby.
- Następnie delikatnie wyjmujemy wnętrzności. Wnętrzności karpia najlepiej wyjmować ostrożnie łyżką.
- Trzeba szczególnie uważać na woreczek żółciowy. Jeśli go uszkodzimy, a jego zawartość dostanie się do wnętrza ryby - mięso będzie gorzkie i nie będzie się nadawało do jedzenia.
- Następnie bardzo ostrym (najlepiej gładkim) nożem odcinamy łeb tuż za pokrywami skrzeli.
- Tak przygotowany korpus należy teraz dokładnie umyć pod bieżącą wodą, pozbywając się resztek krwi.
- Można także odciąć nożyczkami płetwy, jednak nie jest to konieczne.
Tak przygotowanego karpia można pociąć na dzwonka lub wyfiletować. Jak pozbawić karpia ości i wyciąć filety?