Jak wypatroszyć karpia? Porady krok po kroku [WIDEO]

2018-12-11 15:01 redakcja
jak-wypatroszyc-karpia-krok-po-kroku.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Świeży karp wymaga starannego wypatroszenia. Radzimy, jak to poprawnie zrobić

Świeży karp zwykle jest najsmaczniejszy. Pojawia się jednak problem patroszenia. Jak wypatroszyć karpia szybko, skutecznie, a przede wszystkim - łatwo? Radzimy krok po kroku, jak wypatroszyć karpia. Polecamy również kilka przepisów na dania ze świeżego karpia: Karp zapiekany z pieczarkami, Jak smażyć karpia z chrupiącą skórką? oraz Karp po żydowsku w galarecie.

Świeży karp oznacza lepszy smak, ale i problemy. Przede wszystkim rybę należy wypatroszyć przed przyrządzeniem. Jak najłatwiej i najszybciej wypatroszyć karpia? Skorzystaj z naszych wskazówek krok po kroku.

Jak wypatroszyć karpia krok po kroku?

Jeśli kupujemy żywego karpia, najlepiej poprosić, by wykwalifikowany sprzedawca w sklepie go uśmiercił. Własnoręczne, rzekome "humanitarne" zabijanie ryb w domu - mimo popularyzacji wiedzy o tym, jak to robić - często kończy się prawdziwą udręką dla karpia. Po pierwsze, zwierzęta cierpią w trakcie transportu do domu, po drugie, ogłuszanie ryby wykonane nieodpowiednio sprawia, że w trakcie odkrajania głowy karp nadal jest świadomy. 

>>> Jak pozbawić karpia ości i wyciąć filety? [kliknij!]

Kiedy mamy pewność, że ryba jest już martwa, bądź skutecznie ogłuszona, należy sięgnąć po papierowy ręcznik lub ściereczkę i owinąć nimi tułów ryby. Świeży karp ma dużo śluzu, przez co staje się bardzo śliski. Warto zatem zadbać, by ryba w trakcie krojenia nie wyślizgnęła nam się spod ostrza.

Patroszenie karpia rozpoczynamy od nacięcia tuż za linią głowy w brzuchu. Uwaga, ryba dzięki niemu zacznie tracić krew, dlatego warto użyć dużej deski do krojenia.

>>> Karp z łuską czy królewski? Czy jest różnica w smaku? [kliknij!]

Nóż przeciągamy w kierunku ogona i robimy szeroki otwór w brzuchu ryby. Następnie delikatnie wyjmujemy wnętrzności. Trzeba szczególnie uważać na woreczek żółciowy. Jeśli go uszkodzimy, a jego zawartość dostanie się do wnętrza ryby - mięso będzie gorzkie i nie będzie się nadawało do jedzenia.

Wnętrzności karpia najlepiej wyjmować ostrożnie łyżką. Następnie bardzo ostrym (najlepiej gładkim) nożem odcinamy łeb tuż za pokrywami skrzeli. Tak przygotowany korpus należy teraz dokładnie umyć pod bieżącą wodą, pozbywając się resztek krwi. Można także odciąć nożyczkami płetwy, jednak nie jest to konieczne.

>>> Smażony karp wigilijny - przepis Ewy Wachowicz [kliknij!]

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE