Co zrobić ze smażonym karpiem po świętach? Wypróbuj ten niezawodny przepis na zapiekankę z karpia

2022-12-28
Co zrobić ze smażonym karpiem po świętach? Wypróbuj ten niezawodny przepis na zapiekankę z karpia
Autor: Shutterstock Smażony karp zapiekany z ziemniakami i brokułami to pyszne i sycące danie obiadowe
łatwy
40 min
4

Co roku obiecujemy sobie, że kupimy mniej, ale wychodzi jak zwykle... Jeśli w lodówce zalega ci jeszcze karp smażony, warto go wykorzystać do przyrządzenia smacznej zapiekanki. Wypróbuj nasz przepis na prostą i szybką rybę z brokułami!

Karp smażony  - co można z niego zrobić?

Jednym z najprostszych i najszybszych sposobów jest zamarynowanie smażonych kawałków ryby w octowej, łagodnej zalewie z dodatkiem cebuli. Otrzymamy w taki sposób smaczną i niepsującą się zakąskę. Jeśli jednak mamy niezbyt wielką ilość usmażonej ryby, zbyt mało by nakarmić rodzinę, lub nie przepadamy za rybami w occie, możemy wykorzystać smażonego karpia do przygotowania pysznej zapiekanki. W naszym przepisie zapiekamy karpia z ziemniakami i innymi warzywami, ale sprawdzi się też zapiekanka z makaronem. Jedyną niedogodnością w przygotowaniu tego dania jest konieczność pozbawienia ryby ości. Jednak jest to dużo łatwiejsze po usmażeniu karpia.

Polecamy również inne przepisy na smażonego karpia:

Smażony karp wigilijny wg receptury Ewy Wachowicz,

Karp smażony - tradycyjny polski przepis

Przepis na karpia smażonego w chrzanowej panierce.

Sprawdź także >>> Jak smażyć karpia z chrupiącą skórką?

SKŁADNIKI

  • pół kilo puree z ziemniaków z masłem
  • pół kilo smażonego karpia (bez ości)
  • szklanka mleka
  • 220 g mąki
  • 1 brokuł
  • 150 g masła
  • papryka (czerwona lub zielona)
  • bułka tarta
  • przyprawy do smaku: sól, pieprz, zioła prowansalskie, gałka muszkatołowa

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Puree mieszamy z karpiem, dodajemy pół szklanki mleka, 50 g masła i 100 g mąki. Wszystkie składniki dokładnie zagniatamy, tak aby dobrze się ze sobą połączyły.
  • Brokuły dokładnie myjemy i dzielimy na małe różyczki. Paprykę kroimy na drobne paseczki.
  • Formę do pieczenia smarujemy masłem, dno i boki obsypujemy bułką tartą.
  • Puree z rybą wkładamy do formy o obsypujemy wcześniej przygotowanymi warzywami.
  • Z pozostałego mleka, masła, mąki i przypraw robimy zasmażkę i polewamy całość.
  • Wkładamy danie na 30 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C. Podajemy póki gorące!
Zawrotna kariera karpia. Czyli skąd karp na polskim stole