Co zrobić ze smażonym karpiem po świętach? Wypróbuj ten niezawodny przepis

ryba zapiekanka z brokułami
Autor: thinkstockphotos.com Zapiekanka rybna z brokułami 
łatwy
40 min
4

Co roku obiecujemy sobie, że kupimy mniej, ale wychodzi jak zwykle... Jeśli w lodówce zalegają jeszcze dzwonka karpia, warto je wykorzystać do przyrządzenia smacznej zapiekanki. Wypróbuj nasz przepis na prostą i szybką rybę z brokułami!

Polecamy również inne przepisy na smażonego karpia: Smażony karp wigilijny wg receptury Ewy Wachowicz, Karp smażony - tradycyjny polski przepis oraz Przepis na karpia smażonego w chrzanowej panierce.

Sprawdź także >>> Jak smażyć karpia z chrupiącą skórką?

SKŁADNIKI

  • pół kilo puree z ziemniaków z masłem
  • pół kilo smażonego karpia (bez ości)
  • szklanka mleka
  • 220 g mąki
  • 1 brokuł
  • 150 g masła
  • papryka (czerwona lub zielona)
  • bułka tarta
  • przyprawy do smaku: sól, pieprz, zioła prowansalskie, gałka muszkatołowa

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Puree mieszamy z karpiem, dodajemy pół szklanki mleka, 50 g masła i 100 g mąki. Wszystkie składniki dokładnie zagniatamy, tak aby dobrze się ze sobą połączyły.
  • Brokuły dokładnie myjemy i dzielimy na małe różyczki. Paprykę kroimy na drobne paseczki.
  • Formę do pieczenia smarujemy masłem, dno i boki obsypujemy bułką tartą.
  • Puree z rybą wkładamy do formy o obsypujemy wcześniej przygotowanymi warzywami.
  • Z pozostałego mleka, masła, mąki i przypraw robimy zasmażkę i polewamy całość.
  • Wkładamy danie na 30 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C. Podajemy póki gorące!