Marynowanego karpia robię w wigilię. Jest tak dobry, że błyskawicznie znika ze świątecznego stołu
Karp na każdym wigilijnym stole w Polsce – brzmiało hasło, które promowały władze Polski Ludowej. To właśnie w tamtym czasie narodziła się tradycja podawania tej ryby na wigilię. Chociaż PRL upadł, zwyczaj pozostał do dziś i wciąż powstają nowe przepisy na wigilijnego karpia. Jednym z nich jest karp marynowany, który oczaruje wybornym smakiem. Przekonajcie się sami i sprawdźcie ten przepis.
Jak dobrze zamarynować karpia?
Większość Polaków nie wyobraża sobie wigilijnej kolacji bez karpia. Jednak przyrządzenie tej słodkowodnej ryby może przysporzyć wielu problemów. Wystarczy prosta marynata z kilku składników, aby karp zyskał obłędny smak i zaskoczył nawet tych, którzy nie przepadają za tą świąteczną rybą.
Z czego więc zrobić marynatę do karpia? W tym sprawdzonym przepisie karpia marynuje się w soli i świeżo zmielonym pieprzu. Filety należy skropić świeżo wyciśniętym sokiem z dwóch cytryny. Uzupełnieniem jest pokrojona w kostkę cebula i posiekane ząbki czosnku. Dzięki marynacie karp smakuje wybornie. Swoim doskonałym smakiem zaskoczy każdego gościa podczas wigilijnej kolacji.
Jak długo można trzymać karpia w marynacie?
Marynowany karp wigilijny przyrządzony według tego przepisu jest pyszny i nie czuć w nim mułowego posmaku. To dzięki marynacie, która sprawia, że ta świąteczna ryba smakuje obłędnie. Zaletą tego przepisu jest nie tylko prosta marynata do karpia, ale i czas leżakowania. Karp powinien marynować się w przyprawach, soku z cytryny, cebuli i czosnku tylko przez jedną godzinę. Dlatego rybę można przygotować tuż przed wigilijną kolacją.
Jak zrobić marynowanego karpia?
Przepis na pysznego karpia marynowanego warto zapisać i wykorzystać go w tym roku. Przygotowanie nie wymaga ani czasu, ani nadprzyrodzonych umiejętności kulinarnych. Dzięki marynacie ryba jest pyszna. Idealnie sprawdzi się podczas wigilijnej kolacji i kolejnych dni świąt Bożego Narodzenia.
Jak więc robi się karpia marynowanego na wigilię? Postępując według tego prostego przepisu, danie uda się już za pierwszym razem. Każdy kto spróbuje karpia w marynacie w czasie wigilijnej kolacji, będzie zachwycony tą tradycyjną potrawą przyrządzoną według tego przepisu. Jak zrobić dobrego karpia na wigilię?
- 1. krok – umycie i pokrojenie filetów z karpia na mniejsze porcje
- 2. krok – zamarynowanie karpia i wstawienie do lodówki na 1 godzinę
- 3. krok – panierowanie filetów z karpia w mące, jajku i bułce tartej
- 4. krok – usmażenie karpia marynowanego na patelni
SKŁADNIKI
- 1 kg filetu z karpia
- 200 g mąki pszennej
- 200 g bułki tartej
- 2 cytryny
- 1 cebula
- 3 jajka
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki soli
- 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Filety z karpia umyć i osuszyć. Pokroić na równe porcje.
- Każdy kawałek doprawić solą i pieprzem. Skropić świeżo wyciśniętym sokiem z 2 cytryn. Przełożyć do naczynia.
- Posypać pokrojoną w kostkę cebulą i posiekanym czosnkiem. Wstawić do lodówki na 1 godzinę.
- Następnie kawałki karpia osuszyć i obtoczyć w mące, jajku i bułce tartej.
- Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim marynowane filety z karpia z obu stron po około 3 minuty, aż panierka nabierze złotego koloru. Po usmażeniu przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Podawać na wigilijną kolację i w czasie świąt Bożego Narodzenia.