Marynowanego karpia robię w wigilię. Jest tak dobry, że błyskawicznie znika ze świątecznego stołu

karp marynowany
Autor: Shutterstock Karpia zamarynuj w tych składnikach. To najlepszy przepis na wigilijną kolację
łatwy
15 min
4

Karp na każdym wigilijnym stole w Polsce – brzmiało hasło, które promowały władze Polski Ludowej. To właśnie w tamtym czasie narodziła się tradycja podawania tej ryby na wigilię. Chociaż PRL upadł, zwyczaj pozostał do dziś i wciąż powstają nowe przepisy na wigilijnego karpia. Jednym z nich jest karp marynowany, który oczaruje wybornym smakiem. Przekonajcie się sami i sprawdźcie ten przepis.

Jak dobrze zamarynować karpia?

Większość Polaków nie wyobraża sobie wigilijnej kolacji bez karpia. Jednak przyrządzenie tej słodkowodnej ryby może przysporzyć wielu problemów. Wystarczy prosta marynata z kilku składników, aby karp zyskał obłędny smak i zaskoczył nawet tych, którzy nie przepadają za tą świąteczną rybą.

Z czego więc zrobić marynatę do karpia? W tym sprawdzonym przepisie karpia marynuje się w soli i świeżo zmielonym pieprzu. Filety należy skropić świeżo wyciśniętym sokiem z dwóch cytryny. Uzupełnieniem jest pokrojona w kostkę cebula i posiekane ząbki czosnku. Dzięki marynacie karp smakuje wybornie. Swoim doskonałym smakiem zaskoczy każdego gościa podczas wigilijnej kolacji.

Jak długo można trzymać karpia w marynacie?

Marynowany karp wigilijny przyrządzony według tego przepisu jest pyszny i nie czuć w nim mułowego posmaku. To dzięki marynacie, która sprawia, że ta świąteczna ryba smakuje obłędnie. Zaletą tego przepisu jest nie tylko prosta marynata do karpia, ale i czas leżakowania. Karp powinien marynować się w przyprawach, soku z cytryny, cebuli i czosnku tylko przez jedną godzinę. Dlatego rybę można przygotować tuż przed wigilijną kolacją.

Jak zrobić marynowanego karpia?

Przepis na pysznego karpia marynowanego warto zapisać i wykorzystać go w tym roku. Przygotowanie nie wymaga ani czasu, ani nadprzyrodzonych umiejętności kulinarnych. Dzięki marynacie ryba jest pyszna. Idealnie sprawdzi się podczas wigilijnej kolacji i kolejnych dni świąt Bożego Narodzenia.

Jak więc robi się karpia marynowanego na wigilię? Postępując według tego prostego przepisu, danie uda się już za pierwszym razem. Każdy kto spróbuje karpia w marynacie w czasie wigilijnej kolacji, będzie zachwycony tą tradycyjną potrawą przyrządzoną według tego przepisu. Jak zrobić dobrego karpia na wigilię?

  • 1. krok – umycie i pokrojenie filetów z karpia na mniejsze porcje
  • 2. krok – zamarynowanie karpia i wstawienie do lodówki na 1 godzinę
  • 3. krok – panierowanie filetów z karpia w mące, jajku i bułce tartej
  • 4. krok – usmażenie karpia marynowanego na patelni

SKŁADNIKI

  • 1 kg filetu z karpia
  • 200 g mąki pszennej
  • 200 g bułki tartej
  • 2 cytryny
  • 1 cebula
  • 3 jajka
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soli
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Filety z karpia umyć i osuszyć. Pokroić na równe porcje.
  • Każdy kawałek doprawić solą i pieprzem. Skropić świeżo wyciśniętym sokiem z 2 cytryn. Przełożyć do naczynia.
  • Posypać pokrojoną w kostkę cebulą i posiekanym czosnkiem. Wstawić do lodówki na 1 godzinę.
  • Następnie kawałki karpia osuszyć i obtoczyć w mące, jajku i bułce tartej.
  • Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim marynowane filety z karpia z obu stron po około 3 minuty, aż panierka nabierze złotego koloru. Po usmażeniu przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  • Podawać na wigilijną kolację i w czasie świąt Bożego Narodzenia.
Zawrotna kariera karpia. Czyli skąd karp na polskim stole
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej