Dorsz

Ceniona ryba morska - smaczna właściwie w każdej wersji. Dorsz na dobre zadomowił się w kuchni portugalskiej. Zwany tam bacalhau, doczekał się kilkuset receptur i sposobów przyrządzania. Ponieważ występuje w Bałtyku, świeżo upieczonego, usmażonego lub grillowanego można skosztować na polskim wybrzeżu.

Dorsz

Rybne kotlety ze słoniną: soczyste i pyszne mielone z chudej ryby

Mielone z chudej ryby oraz  słoniną wieprzowa zawsze są soczyste i tak smaczne, że palce lizać! Z tym przepisem nigdy więcej nie będziecie narzekać, że mięso ryby jest chude i drewniane. Nim zaczniecie gotować, przeczytajcie kilka ważnych wskazówek zamieszczonych pod przepisem. Do dzieła! 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Dorsz smażony z sosem pomidorowym na białym winie

Dorsz smażony z sosem pomidorowym na białym winie to danie, w którym zwykły  dorsz zmienia się w wykwintną potrawę. Przygotowanie tej przepysznej potrawy jest  wbrew pozorom bardzo łatwe - koniecznie spróbujcie!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Dorsz pieczony z ziołami i serem

Dorsz pieczony z ziołami i serem to proste danie rybne - ale jednocześnie bardzo smakowite  i pięknie się prezentujące. Bez wielkich nakładów pracy i kosztów możemy podać rybę tak pyszną, że palce lizać.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Dorsz w sosie selerowym - sprytny sposób na aromatyczną rybę

Znudziła ci się ryba smażona w panierce? Więc uduś ją w sosie. Delikatny dorsz uduszony z warzywami nabiera niecodziennego aromatu.

Fish burger z dorszem w zimnym sosie jajecznym z kaparami i dymką

Delikatny filet z dorsza, chrupiąca bułeczka i charakterny dymkowy sos - takie połączenie kusi i zniewala. Danie można oczywiście podać również tradycyjnie - ryba, sos i frytki. Ale tak jest ciekawiej.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Idealne kotleciki z siekanej ryby ze szpinakiem

Rybne kotlety to oszczędny sposób na gospodarowanie tym coraz droższym produktem. Idealne będą kotleciki z siekanej ryby. Dzięki temu zachowujemy więcej smaku, jest też coś na ząb. Dodając uduszoną cebulę, czosnek i szpinak wzbogacamy smak. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Znakomita zupa gulaszowa z dorszem

Zupa gulaszowa z dorszem jest pożywna i aromatyczna. Warto dodać do niej sporo świeżej zieleniny. Smakuje wtedy jeszcze lepiej, a przy okazji jest jeszcze zdrowsza.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Delikatny dorsz po holendersku

Dorsz po holendersku, gotowany, z dużą ilością warzyw i smakiem podkręconym serem gouda to oryginalny  sposób na przygotowanie tej popularnej  i zdrowej ryby. Nie masz pomysłu - sprawdź ten przepis!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Dorsz smażony z pieczonym puree z batatów według Moniki Goździalskiej

Warto czasem tradycyjne ziemniaki zastąpić batatami. Mimo że są słodkawe, doskonale nadają się do ryb i mięs - poleca w swojej książce #NIEDOPODROBIENIA Monika Goździalska.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Dorsz na świeżych warzywach z truskawkami z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE

Dorsz na świeżych warzywach z truskawkami to propozycja niecodziennego połączenia ryby i truskawek. Przepis przygotowany został przez Poradnię Dietetyczną Dietosfera. Porcja dostarcza 300 kcal.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 1 OSÓB

Strona 1 z 8