Ryba po węgiersku. Przepis na filety z dorsza w sosie pomidorowo-paprykowym

ryba po węgiersku
Autor: Shutterstock
łatwy
45 min
4

To pyszne danie z rybą w roli głównej składa się z produktów typowych dla kuchni węgierskiej. Soczyste kawałki ryby idealnie komponują się z aromatycznym sosem pomidorowo-paprykowym. To przepyszna propozycja na obiad. Z przepisu na rybę po węgiersku można korzystać przez cały rok.

Jak zrobić rybę po węgiersku?

Pierwszym krokiem jest usmażenie ryby, którą wcześniej obtacza się w cieście z mąki, jajek i mleka. Następnie robi się sos. Na liście składników znajdują się kolorowe papryki, cebula, czosnek, marchewka, koncentrat pomidorowy oraz przyprawy. Warzywa dusi się w bulionie warzywnym. Kiedy sos jest gotowy, dodaje się usmażoną rybę i podgrzewa kilka minut.

Przepis na rybę po węgiersku

  • To łatwy i dość szybki przepis na rybę w węgierskim stylu.
  • Lista składników nie jest długa. Większość z nich to przyprawy.
  • Najlepszą rybą będzie dorsz. Danie dobrze smakuje również z mintajem, morszczukiem lub halibutem.
  • Zaletą tego dania jest to, że świetnie smakuje na ciepło i na zimno.
  • To dobry pomysł na obiad w tygodniu i od święta.
  • Potrawa pysznie smakuje z ryżem, gotowanymi ziemniakami lub drobnym makaronem.
  • Przed podaniem danie można urozmaicić, posypując je posiekanymi świeżymi ziołami.
  • Ryba w sosie pomidorowo-paprykowym może być składnikiem zapiekanki. Wystarczy przełożyć nią ugotowany ryż i zapiec w piekarniku.

SKŁADNIKI

  • 500 g filetu z dorsza lub innej morskiej ryby
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 2 cebule
  • 1 nieduża marchew
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 1 jajko
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka mielonej wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umytą i osuszoną rybę pokroić na mniejsze porcje. Doprawić solą i pieprzem z obu stron.
  • Jajko wbić do miseczki, wsypać mąkę i wlać mleko. Roztrzepać widelcem.
  • Na patelni rozgrzać olej. Rybę obtaczać w cieście i smażyć z obu stron na złoty kolor. Przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć nadmiaru tłuszczu.
  • Cebule pokroić w piórka. Obraną marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Papryki przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie paski.
  • Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim cebulę, aż się zeszkli. Dodać marchewkę i smażyć około 3 minut, często mieszając. Dodać paprykę i doprawić solą, pieprzem i zmielonymi paprykami. Wymieszać i smażyć około 3 minut, często mieszając.
  • Wlać bulion warzywny, dodać liście laurowe i ziele angielskie. Dokładnie wymieszać i dusić pod przykryciem na średnim ogniu około 5 minut.
  • Dodać koncentrat pomidorowy i wymieszać. Włożyć usmażone kawałki ryby, delikatnie wymieszać i podgrzewać na małym ogniu około 3 minut.
  • Podawać od razu z ziemniakami, ryżem lub drobnym makaronem.
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej