Ryba po węgiersku. Przepis na filety z dorsza w sosie pomidorowo-paprykowym
2022-12-27
łatwy
45 min
4
To pyszne danie z rybą w roli głównej składa się z produktów typowych dla kuchni węgierskiej. Soczyste kawałki ryby idealnie komponują się z aromatycznym sosem pomidorowo-paprykowym. To przepyszna propozycja na obiad. Z przepisu na rybę po węgiersku można korzystać przez cały rok.
Jak zrobić rybę po węgiersku?
Pierwszym krokiem jest usmażenie ryby, którą wcześniej obtacza się w cieście z mąki, jajek i mleka. Następnie robi się sos. Na liście składników znajdują się kolorowe papryki, cebula, czosnek, marchewka, koncentrat pomidorowy oraz przyprawy. Warzywa dusi się w bulionie warzywnym. Kiedy sos jest gotowy, dodaje się usmażoną rybę i podgrzewa kilka minut.
Przepis na rybę po węgiersku
- To łatwy i dość szybki przepis na rybę w węgierskim stylu.
- Lista składników nie jest długa. Większość z nich to przyprawy.
- Najlepszą rybą będzie dorsz. Danie dobrze smakuje również z mintajem, morszczukiem lub halibutem.
- Zaletą tego dania jest to, że świetnie smakuje na ciepło i na zimno.
- To dobry pomysł na obiad w tygodniu i od święta.
- Potrawa pysznie smakuje z ryżem, gotowanymi ziemniakami lub drobnym makaronem.
- Przed podaniem danie można urozmaicić, posypując je posiekanymi świeżymi ziołami.
- Ryba w sosie pomidorowo-paprykowym może być składnikiem zapiekanki. Wystarczy przełożyć nią ugotowany ryż i zapiec w piekarniku.
SKŁADNIKI
- 500 g filetu z dorsza lub innej morskiej ryby
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 2 cebule
- 1 nieduża marchew
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 1 jajko
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka mielonej wędzonej papryki
- 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- sól, pieprz
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umytą i osuszoną rybę pokroić na mniejsze porcje. Doprawić solą i pieprzem z obu stron.
- Jajko wbić do miseczki, wsypać mąkę i wlać mleko. Roztrzepać widelcem.
- Na patelni rozgrzać olej. Rybę obtaczać w cieście i smażyć z obu stron na złoty kolor. Przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć nadmiaru tłuszczu.
- Cebule pokroić w piórka. Obraną marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Papryki przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie paski.
- Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim cebulę, aż się zeszkli. Dodać marchewkę i smażyć około 3 minut, często mieszając. Dodać paprykę i doprawić solą, pieprzem i zmielonymi paprykami. Wymieszać i smażyć około 3 minut, często mieszając.
- Wlać bulion warzywny, dodać liście laurowe i ziele angielskie. Dokładnie wymieszać i dusić pod przykryciem na średnim ogniu około 5 minut.
- Dodać koncentrat pomidorowy i wymieszać. Włożyć usmażone kawałki ryby, delikatnie wymieszać i podgrzewać na małym ogniu około 3 minut.
- Podawać od razu z ziemniakami, ryżem lub drobnym makaronem.
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?