Pieczony dorsz w stylu śródziemnomorskim. Nie wymaga dużo pracy, a wychodzi idealnie soczysty
2023-01-23
łatwy
20 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Dorsz pieczony w śródziemnomorskim stylu jest po prostu pyszny. Mimo, że dorsz to chuda ryba, przyrządzony w podany w przepisie sposób nie jest suchy. Nie jest też tłusty, bo do przygotowania tej potrawy wystarczy łyżka oliwy. Polecamy ten prosty i smakowity przepis na pyszną rybę z piekarnika
SKŁADNIKI
- 1 średnia cebula, cienko pokrojona
- 200 g słodkiej papryki (najlepsza będzie żółta)
- sól i pieprz
- 1 łyżka oliwy
- 250 g pomidorków cherry, przekrojonych na połówki
- 8 gałązek świeżego tymianku
- 700 g filetów z dorsza
- 1/4 szklanki wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej oliwę na patelni.
- Smaż cebulę, paprykę i 1/4 łyżeczki soli, przez 5 minut lub do momentu, gdy cebula będzie prawie miękka, od czasu do czasu mieszając.
- Dodaj pomidory i tymianek; smaż 2 minuty.
- Przełóż warzywa do naczynia żaroodpornego, dodaj filety z dorsza i wodę. Posyp dorsza po 1/4 łyżeczki soli i pieprzu.
- Przykryj i piecz w temperaturze 200ºC przez 15 minut lub do momentu upieczenia się ryby. Odrzuć gałązki tymianku i podawaj - z pieczonymi ziemniakami, ryżem lub pełnoziarnistym pieczywem
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?
Zobacz naszą galerię z innymi przepisami na rybę na obiad