Pieczony dorsz w stylu śródziemnomorskim. Nie wymaga dużo pracy, a wychodzi idealnie soczysty

Pieczony dorsz w stylu śródziemnomorskim. Nie wymaga dużo pracy, a wychodzi idealnie soczysty
Autor: Shutterstock Delikatne mięso z dorsza zyskuje na smaku w towarzyswie pomidorów, cebuli i papryki
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Dorsz pieczony w śródziemnomorskim stylu jest  po prostu pyszny. Mimo, że dorsz to chuda ryba, przyrządzony w podany w przepisie sposób nie jest suchy. Nie jest też tłusty, bo do przygotowania tej potrawy wystarczy łyżka oliwy. Polecamy ten prosty i smakowity przepis na pyszną rybę z piekarnika

SKŁADNIKI

  • 1 średnia cebula, cienko pokrojona
  • 200 g słodkiej papryki (najlepsza będzie żółta)
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka oliwy
  • 250 g pomidorków cherry, przekrojonych na połówki
  • 8 gałązek świeżego tymianku
  • 700 g filetów z dorsza
  • 1/4 szklanki wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej oliwę na patelni.
  • Smaż cebulę, paprykę i 1/4 łyżeczki soli, przez 5 minut lub do momentu, gdy cebula będzie prawie miękka, od czasu do czasu mieszając.
  • Dodaj pomidory i tymianek; smaż 2 minuty.
  • Przełóż warzywa do naczynia żaroodpornego, dodaj filety z dorsza i wodę. Posyp dorsza po 1/4 łyżeczki soli i pieprzu.
  • Przykryj i piecz w temperaturze 200ºC przez 15 minut lub do momentu upieczenia się ryby. Odrzuć gałązki tymianku i podawaj - z pieczonymi ziemniakami, ryżem lub pełnoziarnistym pieczywem
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?

Zobacz naszą galerię z innymi przepisami na rybę na obiad

Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej