Dorsz duszony w sosie: delikatny i dietetyczny
2023-09-15
łatwy
40 min
4
Dorsz to idealna ryba dla osób na diecie. Ma białe mięso, łagodny smak i niewielką zawartość tłuszczu. Zawiera za to duże ilości witamin A, E i D, kwasów tłuszczowych omega-3 EPA i DHA. Poznaj przepis na dorsza w sosie porowym.
Zajrzyj do naszej galerii poniżej i wypróbuj inne przepisy na dania rybne
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rybę dokładnie myjemy, kroimy na porcje i skrapiamy cytryną, przyprawiamy wg naszych upodobań.
- Zawijamy dorsza w folię aluminiową, wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 10 minut.
- Pory myjemy, oczyszczamy, kroimy w kostkę.
- Rozgrzewamy w rondlu masło, wkładamy pory, solimy i dusimy pod przykryciem.
- Dodajemy ser, mieszamy aż się zupełnie rozpuści.
- Doprawiamy, kładziemy na wierzch rybę i dusimy jeszcze przez około 7 minut.
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?