Dorsz duszony w sosie: delikatny i dietetyczny

Edyta Folwarska
duszony-dorsz-w-sosie-przepis.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Delikatne mięso dorsza dobrze smakuje z dodatkiem sosu
łatwy
40 min
4

Dorsz to idealna ryba dla osób na diecie. Ma białe mięso, łagodny smak i niewielką zawartość tłuszczu. Zawiera za to duże ilości witamin A, E i D, kwasów tłuszczowych omega-3 EPA i DHA. Poznaj przepis na dorsza w sosie porowym.

SKŁADNIKI

  • 1 kg filetów z dorsza
  • sok z cytryny
  • 2 duże pory
  • 15 dag sera ricotta
  • 10 dag masła
  • przyprawy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rybę dokładnie myjemy, kroimy na porcje i skrapiamy cytryną, przyprawiamy wg naszych upodobań.
  • Zawijamy dorsza w folię aluminiową, wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 10 minut.
  • Pory myjemy, oczyszczamy, kroimy w kostkę.
  • Rozgrzewamy w rondlu masło, wkładamy pory, solimy i dusimy pod przykryciem.
  • Dodajemy ser, mieszamy aż się zupełnie rozpuści.
  • Doprawiamy, kładziemy na wierzch rybę i dusimy jeszcze przez około 7 minut.
Edyta Folwarska