Ryba w warzywach z piekarnika
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Ryba w warzywach z piekarnika to doskonałe danie obiadowe, które nie wymaga od nas stałej kontroli. Wystarczy zeszklić cebulę, przygotować sos i wszystko ułożyć w brytfannie. Pieczona w warzywach ryba będzie smakować wszystkim domownikom. Wyrazisty w smaku sos pomidorowy doskonale podkreśli aromat morskiej ryby. Proste i efektowne danie na spóźnioną kolację lub weekendowy obiad. Wypróbuj przepis, a zakochasz się w rybie w warzywach z piekarnika.
SKŁADNIKI
- 750 g filetów z ryby (dorsz, mintaj, morszczuk )
- paczka mrożonej włoszczyzny w słupkach
- cebula
- puszka krojonych pomidorów
- 1 łyżka ketchupu
- 1 łyżka musztardy
- olej
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę obrać i pokroić w piórka, lekko posolić i zeszklić na gorącym oleju.
- Formę do zapiekania lekko wysmarować olejem. Wyłożyć cienką warstwę warzyw, ułożyć na nich filety, posolić i doprawić pieprzem. Na to położyć cebulę i resztę warzyw.
- Pomidory wymieszać z ketchupem i musztardą, lekko posolić. Wylać na wierzch warzyw.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175ºC i piec 45 minut.
Czy umami nas mami? Co to jest umami?