Pyszna zupa rybna z ryb Bałtyku
2022-07-12
średni
25 min
4
Dieta niskokaloryczna
Masz dosyć smażonej na głębokim tłuszczu ryby i chętnie spróbujesz czegoś lżejszego? Oto przepis na zupę rybną z kawałkiem łososia - cenne źródło witamin i prawdziwa uczta dla podniebienia.
SKŁADNIKI
- 30 dag dzwonek łososia
- filet z dowolnej morskiej ryby
- 1 litr bulionu warzywnego
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka natki pietruszki
- 1 łyżka pieprzu czarnego
- 1 cebula
- 1 łyżka pasty krewetkowej
- 2 łyżki cukru brązowego
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 łyżka soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umyj i posiekaj natkę pietruszki. Dodaj pastę krewetkową oraz sól i pieprz. Wszystkie składniki ucieraj do momentu aż uzyskasz jednolitą masę. Tak przygotowaną masę smaż przez ok. 3 minuty na rozgrzanym wcześniej oleju.
- Posiekaj cebulę i smaż na małym ogniu. Umyj rybę i dodaj ją do cebuli, a następnie podsmażaj przez ok. 2 minuty.
- Podgrzej bulion i dodaj do niego trawę cytrynową. Podsmażoną wcześniej rybę z sosem dołóż do gotującego się bulionu. Na koniec dolej sos z cytryny oraz limonki. Gotuj na wolnym ogniu.
- Tak przygotowaną zupę wlewamy do miseczek. Do dekoracji połóż na rybie cebulkę i świeżo starty imbir.
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?