Pyszna zupa rybna z ryb Bałtyku

2022-07-12
Daria
Pyszna zupa rybna z ryb Bałtyku
Autor: Shutterstock Morskie ryby są bardzo zdrowe, warto je jeść jak najczęściej, także pod postacią zup rybnych.
średni
25 min
4

Dieta niskokaloryczna

Masz dosyć smażonej na głębokim tłuszczu ryby i chętnie spróbujesz czegoś lżejszego? Oto przepis na zupę rybną z kawałkiem łososia - cenne źródło witamin i prawdziwa uczta dla podniebienia.

SKŁADNIKI

  • 30 dag dzwonek łososia
  • filet z dowolnej morskiej ryby
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 1 łyżka pieprzu czarnego
  • 1 cebula
  • 1 łyżka pasty krewetkowej
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 łyżka soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umyj i posiekaj natkę pietruszki. Dodaj pastę krewetkową oraz sól i pieprz. Wszystkie składniki ucieraj do momentu aż uzyskasz jednolitą masę. Tak przygotowaną masę smaż przez ok. 3 minuty na rozgrzanym wcześniej oleju.
  • Posiekaj cebulę i smaż na małym ogniu. Umyj rybę i dodaj ją do cebuli, a następnie podsmażaj przez ok. 2 minuty.
  • Podgrzej bulion i dodaj do niego trawę cytrynową. Podsmażoną wcześniej rybę z sosem dołóż do gotującego się bulionu. Na koniec dolej sos z cytryny oraz limonki. Gotuj na wolnym ogniu.
  • Tak przygotowaną zupę wlewamy do miseczek. Do dekoracji połóż na rybie cebulkę i świeżo starty imbir.
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?

Zobacz galerię przepisów na nasze najlepsze dania rybne

Daria