Fiskeboller. Norweskie klopsiki rybne, które podbiją niejedno podniebienie
2023-03-09
łatwy
30 min
4
Dieta niskokaloryczna
Jedzmy ryby – apelują lekarze i dietetycy. Dlatego warto przyrządzić pyszne klopsiki rybne z delikatnym sosem curry. Fiskeboller pochodzą z Norwegii i są tam jednym z najpopularniejszych dań. Wyróżnia je nie tylko smak, ale i proste składniki oraz szybkie przygotowanie. Oto łatwy przepis na fiskeboller, czyli norweskie klopsiki rybne.
Dlaczego warto zrobić klopsiki rybne fiskeboller?
- To łatwy przepis na pyszne i zdrowe danie z rybą w roli głównej.
- Norweskie klopsiki robi się bardzo szybko. Wszystkie składniki należy zmiksować na gładko, a następnie uformować z nich małe kulki wielkości mandarynki.
- Na liście składników znajdują się produkty, które są w sklepach przez cały rok.
- Klopsiki robi się z filetów z dorsza, ale sprawdzą się też inne ryby morskie.
- Do formowania klopsików można użyć łyżki do lodów. Dzięki temu kulki będą okrągłe i równe.
- To klopsiki gotowane, ale można je też usmażyć na patelni. W obu wersjach pysznie smakują.
- Kulki rybne będą jeszcze lepsze, jeżeli ugotuje się się w bulionie warzywnym.
- Uzupełnieniem dania jest delikatny i aromatyczny sos curry. Przyrządza się go na bazie mleka z dodatkiem masła, mąki pszennej i przyprawy curry.
- Smak sosu podkręci drobno posiekana papryczka chili.
- Fiskeboller najlepiej smakują z gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami. Można podać do nich surówkę z kapusty kiszonej lub kolorową sałatkę.
- Norweskie klopsiki mogą też być pysznym dodatkiem do zupy.
SKŁADNIKI
- klopsiki:
- 600 g filetu z dorsza bez skóry
- 1 jajko
- 3 łyżki mleka
- 1 czubata łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
sos:- 500 ml mleka
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 czubata łyżeczka curry
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umyte i osuszone filety z dorsza pokroić i mniejsze kawałki, a następnie przełożyć do naczynia blendera. Wbić jajko, wsypać mąkę pszenną i natkę pietruszki, wlać mleko i doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zmiksować na gładką masę.
- Zwilżonymi wodą dłońmi formować z masy kulki wielkości mandarynki. Układać na głębokiej patelni.
- Klopsiki zalać wodą tak, aby je przykryła. Gotować około 15 minut na średnim ogniu.
- Przygotować sos. Na patelni roztopić masło, wsypać mąkę i przesmażyć, cały czas mieszając. Powoli wlać mleko i dokładnie wymieszać, aby nie powstały grudki. Gotować, aż sos zgęstnieje, cały czas mieszając. Pod koniec gotowania doprawić curry i solą.
- Klopsiki podawać z sosem oraz gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami.
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?