Fiskeboller. Norweskie klopsiki rybne, które podbiją niejedno podniebienie

norweskie klopsiki rybne
Autor: Shutterstock Fiskeboller, czyli norweskie klopsiki rybne, to skandynawski przepis na obiad.
łatwy
30 min
4

Dieta niskokaloryczna

Jedzmy ryby – apelują lekarze i dietetycy. Dlatego warto przyrządzić pyszne klopsiki rybne z delikatnym sosem curry. Fiskeboller pochodzą z Norwegii i są tam jednym z najpopularniejszych dań. Wyróżnia je nie tylko smak, ale i proste składniki oraz szybkie przygotowanie. Oto łatwy przepis na fiskeboller, czyli norweskie klopsiki rybne.

Dlaczego warto zrobić klopsiki rybne fiskeboller?

  • To łatwy przepis na pyszne i zdrowe danie z rybą w roli głównej.
  • Norweskie klopsiki robi się bardzo szybko. Wszystkie składniki należy zmiksować na gładko, a następnie uformować z nich małe kulki wielkości mandarynki.
  • Na liście składników znajdują się produkty, które są w sklepach przez cały rok.
  • Klopsiki robi się z filetów z dorsza, ale sprawdzą się też inne ryby morskie.
  • Do formowania klopsików można użyć łyżki do lodów. Dzięki temu kulki będą okrągłe i równe.
  • To klopsiki gotowane, ale można je też usmażyć na patelni. W obu wersjach pysznie smakują.
  • Kulki rybne będą jeszcze lepsze, jeżeli ugotuje się się w bulionie warzywnym.
  • Uzupełnieniem dania jest delikatny i aromatyczny sos curry. Przyrządza się go na bazie mleka z dodatkiem masła, mąki pszennej i przyprawy curry.
  • Smak sosu podkręci drobno posiekana papryczka chili.
  • Fiskeboller najlepiej smakują z gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami. Można podać do nich surówkę z kapusty kiszonej lub kolorową sałatkę.
  • Norweskie klopsiki mogą też być pysznym dodatkiem do zupy.

SKŁADNIKI

  • klopsiki:
  • 600 g filetu z dorsza bez skóry
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mleka
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz

  • sos:
  • 500 ml mleka
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 czubata łyżeczka curry
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umyte i osuszone filety z dorsza pokroić i mniejsze kawałki, a następnie przełożyć do naczynia blendera. Wbić jajko, wsypać mąkę pszenną i natkę pietruszki, wlać mleko i doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zmiksować na gładką masę.
  • Zwilżonymi wodą dłońmi formować z masy kulki wielkości mandarynki. Układać na głębokiej patelni.
  • Klopsiki zalać wodą tak, aby je przykryła. Gotować około 15 minut na średnim ogniu.
  • Przygotować sos. Na patelni roztopić masło, wsypać mąkę i przesmażyć, cały czas mieszając. Powoli wlać mleko i dokładnie wymieszać, aby nie powstały grudki. Gotować, aż sos zgęstnieje, cały czas mieszając. Pod koniec gotowania doprawić curry i solą.
  • Klopsiki podawać z sosem oraz gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami.
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?
Anna Szulc-Górska
więcej