Zapomnij o nudnej rybie z patelni. Dorsz w sosie curry to danie, którego musisz spróbować
2022-09-08
łatwy
25 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Dorsz w sosie curry to pyszne i sycące danie w orientalnym stylu. Doskonale pachnie, smakuje i świetnie prezentuje się na talerzu. Po prostu aż ślinka leci.
SKŁADNIKI
- 400 g filetów dorsza
- 1 łyżka czerwonej pasty curry
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 200 ml mleka kokosowego
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka sosu rybnego
- opcjonalnie: 2 liście limonki kafir
- 200 g czerwonej papryki surowej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rybę pokroić na porcje, doprawić solą, pieprzem oraz natrzeć połową pasty curry.
- Rozgrzać wok lub dużą patelnię i na oleju kokosowym obsmażyć z dwóch stron rybę, odłożyć na talerz.
- Dodać pokrojoną paprykę i podsmażyć ją na pozostałym tłuszczu.
- Wlać mleko kokosowe, dodać pozostałą pastę curry, koncentrat pomidorowy oraz sos rybny i kafir, a także podsmażonego dorsza.Gotować przez ok. 6 minut.
- Skropić sokiem z limonki i podawać z ryżem.
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?
Zobacz naszą galerię z przepisami na inne dania rybne, ulubione przez naszych czytelników