Zapomnij o nudnej rybie z patelni. Dorsz w sosie curry to danie, którego musisz spróbować

Zapomnij o nudnej rybie z patelni. Dorsz w sosie curry to danie, którego musisz spróbować
Autor: Shutterstock Dorsz w sosie curry to powiew egotyki na twoim talerzu
łatwy
25 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Dorsz w sosie curry to pyszne i sycące danie w orientalnym stylu. Doskonale pachnie, smakuje i świetnie prezentuje się na talerzu. Po prostu aż ślinka leci.

SKŁADNIKI

  • 400 g filetów dorsza
  • 1 łyżka czerwonej pasty curry
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • opcjonalnie: 2 liście limonki kafir
  • 200 g czerwonej papryki surowej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rybę pokroić na porcje, doprawić solą, pieprzem oraz natrzeć połową pasty curry.
  • Rozgrzać wok lub dużą patelnię i na oleju kokosowym obsmażyć z dwóch stron rybę, odłożyć na talerz.
  • Dodać pokrojoną paprykę i podsmażyć ją na pozostałym tłuszczu.
  • Wlać mleko kokosowe, dodać pozostałą pastę curry, koncentrat pomidorowy oraz sos rybny i kafir, a także podsmażonego dorsza.Gotować przez ok. 6 minut.
  • Skropić sokiem z limonki i podawać z ryżem.
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?

Zobacz naszą galerię z przepisami na inne dania rybne, ulubione przez naszych czytelników

Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej