Zapomnij o nudnej rybie z patelni. Dorsz w sosie curry to danie, którego musisz spróbować
      2022-09-08
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          25 min
      
      
        
          4
      
    Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Dorsz w sosie curry to pyszne i sycące danie w orientalnym stylu. Doskonale pachnie, smakuje i świetnie prezentuje się na talerzu. Po prostu aż ślinka leci.
SKŁADNIKI
- 400 g filetów dorsza
 - 1 łyżka czerwonej pasty curry
 - 1 łyżka oleju kokosowego
 - 200 ml mleka kokosowego
 - 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
 - 1 łyżka sosu rybnego
 - opcjonalnie: 2 liście limonki kafir
 - 200 g czerwonej papryki surowej
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rybę pokroić na porcje, doprawić solą, pieprzem oraz natrzeć połową pasty curry.
 - Rozgrzać wok lub dużą patelnię i na oleju kokosowym obsmażyć z dwóch stron rybę, odłożyć na talerz.
 - Dodać pokrojoną paprykę i podsmażyć ją na pozostałym tłuszczu.
 - Wlać mleko kokosowe, dodać pozostałą pastę curry, koncentrat pomidorowy oraz sos rybny i kafir, a także podsmażonego dorsza.Gotować przez ok. 6 minut.
 - Skropić sokiem z limonki i podawać z ryżem.
 
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?
    
    
    
    
Zobacz naszą galerię z przepisami na inne dania rybne, ulubione przez naszych czytelników