Zamiast kupować mrożone, zrób własne w domu. Paluszki rybne z air fryera to chwila roboty

Pyszne chrupiące z zewnątrz i delikatne w środku paluszki rybne to świetny sposób na obiad. Są nie tylko o wiele smaczniejsze, ale również zdrowsze niż wersja, którą możemy kupić w supermarketach. A przygotujemy je w kilka minut w air fryerze.
Domowe paluszki rybne. Wystarczy kilka minut
Domowe paluszki rybne z air fryera to idealny sposób nie tylko na pyszny i szybki obiad, ale również zdrowy. Tak przygotowane paluszki są o wiele lepsze od tych, które możemy kupić zamrożone w supermarketach, a wcale nie są ciężkie w przygotowaniu.
Najlepsza będzie do nich tak zwana biała ryba, czyli na przykład dorsz, morszczuk, mintaj lub halibut. Ważne jednak, by była ona świeża lub dobrze rozmrożona i osuszona. W przeciwnym wypadku panierka nie będzie się jej trzymać tak jak powinna.
Panierka, która zawsze chrupie. Prosty sposób na pyszny obiad
Jeśli chodzi o panierkę to nie powinniśmy pomijać żadnego kroku. Dzięki potrójnemu panierowaniu - mąka, jajko, bułka - trzyma się ona idealnie naszej ryby i jest chrupiąca po usmażeniu. Jeśli chcemy nieco zaszaleć możemy zamienić bułkę tarta na panko dla większej chrupkości.
Pieczenie paluszków w air fryerze zamiast na głębokim tłuszczu sprawia, że nasze paluszki mają mniej kalorii przy zachowaniu maksymalnego smaku. Unikniemy tym samym pryskającego oleju, a sprzątanie po przygotowaniu tego obiadu będzie szybsze i prostsze.
SKŁADNIKI
- 300 g fileta z białej ryby
- 1 jajko
- 2–3 łyżki mąki pszennej
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/4 łyżeczki czosnku w proszku
- 1 łyżka oleju
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Filety oczyszczamy ze skóry i ości.
- Osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w paski.
- Doprawiamy solą, pieprzem, papryką i czosnkiem.
- Przygotowujemy 3 miseczki.
- Do jednej dodajemy mąkę, do drugiej roztrzepane jajko, a do trzeciej bułkę tartą.
- Obtaczamy każdy kawałek ryby najpierw w mące, potem w jajku, a na końcu w bułce.
- Paluszki układamy w air fryerze i lekko spryskujemy olejem.
- Pieczemy ok. 10-12 minut w 190 stopniach, przewracając w połowie.