Zamiast kupować mrożone, zrób własne w domu. Paluszki rybne z air fryera to chwila roboty

Zamiast kupować mrożone, zrób własne w domu. Paluszki rybne z air fryera to chwila roboty
Autor: Shutterstock.com Zamiast kupować mrożone, zrób własne w domu. Paluszki rybne z air fryera to chwila roboty
łatwy
10 min
4

Pyszne chrupiące z zewnątrz i delikatne w środku paluszki rybne to świetny sposób na obiad. Są nie tylko o wiele smaczniejsze, ale również zdrowsze niż wersja, którą możemy kupić w supermarketach. A przygotujemy je w kilka minut w air fryerze.

Domowe paluszki rybne. Wystarczy kilka minut

Domowe paluszki rybne z air fryera to idealny sposób nie tylko na pyszny i szybki obiad, ale również zdrowy. Tak przygotowane paluszki są o wiele lepsze od tych, które możemy kupić zamrożone w supermarketach, a wcale nie są ciężkie w przygotowaniu. 

Najlepsza będzie do nich tak zwana biała ryba, czyli na przykład dorsz, morszczuk, mintaj lub halibut. Ważne jednak, by była ona świeża lub dobrze rozmrożona i osuszona. W przeciwnym wypadku panierka nie będzie się jej trzymać tak jak powinna.

Panierka, która zawsze chrupie. Prosty sposób na pyszny obiad

Jeśli chodzi o panierkę to nie powinniśmy pomijać żadnego kroku. Dzięki potrójnemu panierowaniu - mąka, jajko, bułka - trzyma się ona idealnie naszej ryby i jest chrupiąca po usmażeniu. Jeśli chcemy nieco zaszaleć możemy zamienić bułkę tarta na panko dla większej chrupkości.

Pieczenie paluszków w air fryerze zamiast na głębokim tłuszczu sprawia, że nasze paluszki mają mniej kalorii przy zachowaniu maksymalnego smaku. Unikniemy tym samym pryskającego oleju, a sprzątanie po przygotowaniu tego obiadu będzie szybsze i prostsze.

SKŁADNIKI

  • 300 g fileta z białej ryby
  • 1 jajko
  • 2–3 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki czosnku w proszku
  • 1 łyżka oleju

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Filety oczyszczamy ze skóry i ości.
  • Osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w paski.
  • Doprawiamy solą, pieprzem, papryką i czosnkiem.
  • Przygotowujemy 3 miseczki.
  • Do jednej dodajemy mąkę, do drugiej roztrzepane jajko, a do trzeciej bułkę tartą.
  • Obtaczamy każdy kawałek ryby najpierw w mące, potem w jajku, a na końcu w bułce.
  • Paluszki układamy w air fryerze i lekko spryskujemy olejem.
  • Pieczemy ok. 10-12 minut w 190 stopniach, przewracając w połowie.
Ile kosztuje ryba nad morzem? Pierwsza Zmiana VOX FM sprawdza aktualne ceny
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej