Pieczone domowe paluszki rybne: przepis na rybę z pieca
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Pieczone domowe paluszki rybne to świetny pomysł na rybę z pieca dla każdego. Zasmakują w nim dzieci, a jeśli podacie paluszki z ostrzejszym sosem lub dipem również dorośli zakochają się w tym wybornym daniu.
SKŁADNIKI
- 4-5 filetów miruny, mintaja lub morszczuka
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- sól i pieprz
- 1 szklanka pokruszonych płatków kukurydzianych
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Płaty ryby osuszyć papierowym ręcznikiem.
- Filet pokroić w paski.
- Obtoczyć kawałki ryby w mące, następnie w jajku roztrzepanym z solą, pieprzem, musztardą i sokiem z cytryny, na końcu w pokruszonych płatkach kukurydzianych.
- Panierowane fileciki ułożyć na papierze do pieczenia.
- Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 15 -20 minut.