Fiskesuppe, czyli norweska zupa rybna. Zniewalający obiad spod koła podbiegunowego

norweska zupa rybna
Autor: Shutterstock Fiskesuppe to norweska zupa rybna, która zachwyci i doda energii.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Miseczka fiskesuppe, czyli rybnej zupy z Norwegii, nasyci, rozgrzeje i doda energii. Świetnie smakuje, kiedy pogoda nie rozpieszcza. Norweski przepis jest łatwy, a składniki są łatwo dostępne w wielu sklepach. Jak zrobić zupę rybną, dowiecie się z tego sprawdzonego przepisu prosto z Norwegii.

Przepis na norweską zupę rybną fiskesuppe

  • To łatwy przepis na pełną pysznych składników zupę, która zaspokoi głód i doda energii. Gotuje się ją w kilku prostych krokach.
  • To szybki przepis na pierwsze danie. Zupę gotuje się około 30 minut.
  • Lista składników nie jest długa. Znajdują się na niej produkty, które bez problemu można kupić w jednym większym sklepie spożywczym
  • Fiskesuppe gotuje się ze świeżych ryb – łososia i dorsza. Można użyć mrożonych, ale trzeba wcześniej wyjąć je z zamrażarki.
  • Dodając do zupy gęsty jogurt zamiast śmietany, jej wartość kaloryczna będzie nieco mniejsza. Dzięki temu prostemu zabiegowi mogą ją jeść osoby, które są na diecie.
  • Bulion rybny można zamienić na wywar warzywny. W takiej wersji zupa też będzie pysznie smakować.
  • Fiskesuppe to pomysł na zdrowy i sycący obiad, który można też zabrać ze sobą na wynos. Na pewno pod wrażeniem jej smaku będą jarosze.

SKŁADNIKI

  • 4 szklanki bulionu rybnego
  • 500 g filetu z łososia bez skóry
  • 300 g filetu z dorsza bez skóry
  • 180 ml śmietany 18%
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 mały seler
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Marchewki, pietruszkę i seler obrać i pokroić w drobną kostkę. Filet z łososia i dorsza pokroić na większe kawałki.
  • W dużym garnku zagotować bulion i dodać warzywa oraz ziarenka ziela angielskiego. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem około 15 minut.
  • Dodać ryby i gotować na średnim ogniu 10 minut.
  • Doprawić solą i pieprzem. Delikatnie wlać śmietanę i gotować 5 minut.
  • Podawać posypaną natką pietruszki i szczypiorkiem.
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej