Fiskesuppe, czyli norweska zupa rybna. Zniewalający obiad spod koła podbiegunowego
2023-03-20
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Miseczka fiskesuppe, czyli rybnej zupy z Norwegii, nasyci, rozgrzeje i doda energii. Świetnie smakuje, kiedy pogoda nie rozpieszcza. Norweski przepis jest łatwy, a składniki są łatwo dostępne w wielu sklepach. Jak zrobić zupę rybną, dowiecie się z tego sprawdzonego przepisu prosto z Norwegii.
Przepis na norweską zupę rybną fiskesuppe
- To łatwy przepis na pełną pysznych składników zupę, która zaspokoi głód i doda energii. Gotuje się ją w kilku prostych krokach.
- To szybki przepis na pierwsze danie. Zupę gotuje się około 30 minut.
- Lista składników nie jest długa. Znajdują się na niej produkty, które bez problemu można kupić w jednym większym sklepie spożywczym
- Fiskesuppe gotuje się ze świeżych ryb – łososia i dorsza. Można użyć mrożonych, ale trzeba wcześniej wyjąć je z zamrażarki.
- Dodając do zupy gęsty jogurt zamiast śmietany, jej wartość kaloryczna będzie nieco mniejsza. Dzięki temu prostemu zabiegowi mogą ją jeść osoby, które są na diecie.
- Bulion rybny można zamienić na wywar warzywny. W takiej wersji zupa też będzie pysznie smakować.
- Fiskesuppe to pomysł na zdrowy i sycący obiad, który można też zabrać ze sobą na wynos. Na pewno pod wrażeniem jej smaku będą jarosze.
SKŁADNIKI
- 4 szklanki bulionu rybnego
- 500 g filetu z łososia bez skóry
- 300 g filetu z dorsza bez skóry
- 180 ml śmietany 18%
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 mały seler
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Marchewki, pietruszkę i seler obrać i pokroić w drobną kostkę. Filet z łososia i dorsza pokroić na większe kawałki.
- W dużym garnku zagotować bulion i dodać warzywa oraz ziarenka ziela angielskiego. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem około 15 minut.
- Dodać ryby i gotować na średnim ogniu 10 minut.
- Doprawić solą i pieprzem. Delikatnie wlać śmietanę i gotować 5 minut.
- Podawać posypaną natką pietruszki i szczypiorkiem.
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?