Ryba po japońsku. Proste składniki, obłędna na ciepło, jeszcze lepsza na zimno

ryba po japońsku
Autor: Shutterstock
łatwy
30 min
4

Dieta wegetariańska

Przepis na rybę po japońsku jest łatwy, a wrażenia smakowe pozostają niezapomniane. To prosty pomysł na filety rybne w azjatyckim wydaniu. Jest tu mnóstwo pysznych składników, które doskonale ze sobą współpracują, tworząc tę pyszną potrawę.

Jak zrobić rybę po japońsku?

Skropione sokiem z cytryny i doprawione solą i pieprzem filety należy obtoczyć w mące i usmażyć. Następnie przygotowuje się zalewę z wody, octu, oleju, cukru, koncentratu pomidorowego i pikantnego ketchupu. Do zalewy dołączają inne składniki, czyli cebula, ogórki w occie i papryka konserwowa. Kawałki ryby układa się w naczyniu, przekładając aromatycznym farszem. Całość należy wstawić do lodówki na dobę, aby smaki dobrze się przegryzły. Rybę po japońsku można serwować po podgrzaniu w piekarniku lub na zimno prosto z lodówki.

Przepis na rybę po japońsku

  • To łatwy przepis na rybę w pysznym wydaniu.
  • Przygotowanie potrawy nie zajmuje dużo czasu. Jednak gotowe danie powinno spędzić w lodówce 24 godziny. W tym czasie smaki powinny się przegryźć.
  • Na liście składników znajdują się łatwo dostępne produkty.
  • Potrawę w japońskim stylu serwuje się i na ciepło, i na zimno.
  • Smak dania zaostrzy dodatek drobno posiekanej papryczki chili.
  • Przed podaniem rybę można posypać grubo krojonym szczypiorem, posiekaną natką pietruszki lub świeżą kolendrą.

Kiedy i z czym podawać rybę po japońsku?

To doskonały pomysł na danie rybne na święta. Będzie pyszną alternatywą dla tradycyjnej ryby po grecku. To również pomysł na smakowitą kolację lub przekąskę na zimno na imprezę lub sylwestra. Sprawdzi się też na obiad i jako jedzenie na wynos. Ryby nawet nie trzeba podgrzewać.

Do ryby po japońsku nie są potrzebne już żadne inne dodatki. Danie jest kompletne i świetnie smakuje samo. Można jednak zaserwować chrupiącą bagietkę lub chleb na zakwasie. Jeżeli filety rybne mają być daniem obiadowym, można podać do nich ryż lub makaron ryżowy.

SKŁADNIKI

  • 800 g filetów z dorsza, łososia, mintaja lub miruny
  • 300 g ogórków konserwowych
  • 300 g papryki konserwowej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 3 cebule
  • sok z połowy cytryny
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

  • zalewa:
  • 300 ml wody
  • 60 ml oleju rzepakowego
  • 60 ml octu 10%
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki pikantnego ketchupu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rybę pokroić na mniejsze kawałki. Skropić sokiem z cytryny, doprawić solą oraz pieprzem i obtoczyć w mące, strząsając jej nadmiar. Smażyć na mocno rozgrzanym oleju z obu stron. Przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  • Cebule pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju i smażyć na nim cebulę, aż będzie rumiana. Patelnię zestawić z ognia.
  • Paprykę i ogórki konserwowe pokroić w cienkie paski.
  • Do garnka wlać wodę, olej, ocet i wsypać cukier. Dodać koncentrat pomidorowy i ketchup. Wymieszać, zagotować i dodać podsmażoną cebulę, ogórki i paprykę. Gotować na małym ogniu około 5 minut. Zestawić i odstawić do lekkiego ostygnięcia.
  • Na dnie prostokątnego naczynia ułożyć połowę usmażonej ryby i połowę farszu z zalewą. Wyłożyć pozostałą rybę i pozostały farsz. Naczynie przykryć pokrywką lub folią spożywczą i wstawić do lodówki na dobę.
  • Podawać na ciepło lub na zimno.
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?
Anna Szulc-Górska
więcej