Dorsz po portugalsku. Bacalhau à Brás zachwyca pod każdym względem

dorsz po portugalsku
Autor: Shutterstock Bacalhau à Brás, czyli dorsz po portugalsku, to pyszny pomysł na rybę.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dorsz to jedna z najpopularniejszych i najchętniej wykorzystywanych w kuchni portugalskiej ryb. Portugalczycy potrafią przyrządzać ją na setki różnych sposobów. Jednym z pomysłów jest bacalhau à Brás, czyli potrawa z dorsza z ziemniakami i jajkami. Danie jest pyszne i aromatyczne, więc warto skorzystać z tego przepisu i zrobić dorsza po portugalsku.

Jak zrobić dorsz po portugalsku?

Do tej potrawy wykorzystuje się suszonego dorsza, którego należy zalać wodą i odstawić na dobę, a następnie podzielić na mniejsze części. Na patelni podsmaża się ziemniaki, cebulę i czosnek. Dodaje się też kawałki ryby. Na patelnię wlewa się jajka, które wcześniej trzeba roztrzepać widelcem i doprawić solą oraz pieprzem. Całość dusi się pod przykryciem do momentu, aż jajka się zetną.

Przepis na dorsza po portugalsku

  • To łatwy przepis na pyszne danie rybne pochodzące z Portugalii. Postępując według tego przepisu, na pewno się uda i oczaruje smakiem.
  • Przygotowanie potrawy z dorsza w portugalskim stylu jest dość szybkie. Należy jednak pamiętać, że suszoną rybę należy namoczyć w wodzie i odstawić na dobę.
  • Lista składników nie jest długa. Wiele z nich zawsze jest w domu.
  • Suszony dorsz jest dostępny w delikatesach z produktami kuchni świata, w sklepach internetowych i na portalach aukcyjnych.
  • Przepis można modyfikować. Zamiast suszonego dorsza sprawdzą się polędwiczki lub filet. Rybę można wcześniej upiec lub usmażyć.

Kiedy podawać dorsza po portugalsku?

Bacalhau à Brás to pomysł na pyszny rodzinny obiad. Danie robi się w miarę szybko, ale trzeba pamiętać, aby suszonego dorsza namoczyć dzień wcześniej. Danie można serwować również na kolację lub podać na spotkaniu z przyjaciółmi. Sprawdzi się jako ciepły posiłek w czasie domowej imprezy.

SKŁADNIKI

  • 1 kg ziemniaków
  • 600 g suszonego solonego dorsza bacalhau
  • 6 jajek
  • 4 cebule
  • 1/2 szklanki czarnych oliwek
  • 1 pęczek natki pietruszki lub koperku
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Suszonego dorsza zalać wodą i odstawić na dobę. Po tym czasie odsączyć i podzielić na mniejsze kawałki.
  • Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej obrane i pokrojone w kostkę lub paski ziemniaki. Dodać pokrojoną w piórka cebulę, aż się zeszkli. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć minutę.
  • Dodać kawałki dorsza i wymieszać. Smażyć 2 minuty, a następnie wlać roztrzepane i doprawione solą i pieprzem jajka. Smażyć pod przykryciem na średnim ogniu, aż jajka się zetną.
  • Podawać posypane natką pietruszki lub koperkiem i czarnymi oliwkami.
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej