Dorsz po portugalsku. Bacalhau à Brás zachwyca pod każdym względem
Dieta bezglutenowa
Dorsz to jedna z najpopularniejszych i najchętniej wykorzystywanych w kuchni portugalskiej ryb. Portugalczycy potrafią przyrządzać ją na setki różnych sposobów. Jednym z pomysłów jest bacalhau à Brás, czyli potrawa z dorsza z ziemniakami i jajkami. Danie jest pyszne i aromatyczne, więc warto skorzystać z tego przepisu i zrobić dorsza po portugalsku.
Jak zrobić dorsz po portugalsku?
Do tej potrawy wykorzystuje się suszonego dorsza, którego należy zalać wodą i odstawić na dobę, a następnie podzielić na mniejsze części. Na patelni podsmaża się ziemniaki, cebulę i czosnek. Dodaje się też kawałki ryby. Na patelnię wlewa się jajka, które wcześniej trzeba roztrzepać widelcem i doprawić solą oraz pieprzem. Całość dusi się pod przykryciem do momentu, aż jajka się zetną.
Przepis na dorsza po portugalsku
- To łatwy przepis na pyszne danie rybne pochodzące z Portugalii. Postępując według tego przepisu, na pewno się uda i oczaruje smakiem.
- Przygotowanie potrawy z dorsza w portugalskim stylu jest dość szybkie. Należy jednak pamiętać, że suszoną rybę należy namoczyć w wodzie i odstawić na dobę.
- Lista składników nie jest długa. Wiele z nich zawsze jest w domu.
- Suszony dorsz jest dostępny w delikatesach z produktami kuchni świata, w sklepach internetowych i na portalach aukcyjnych.
- Przepis można modyfikować. Zamiast suszonego dorsza sprawdzą się polędwiczki lub filet. Rybę można wcześniej upiec lub usmażyć.
Kiedy podawać dorsza po portugalsku?
Bacalhau à Brás to pomysł na pyszny rodzinny obiad. Danie robi się w miarę szybko, ale trzeba pamiętać, aby suszonego dorsza namoczyć dzień wcześniej. Danie można serwować również na kolację lub podać na spotkaniu z przyjaciółmi. Sprawdzi się jako ciepły posiłek w czasie domowej imprezy.
SKŁADNIKI
- 1 kg ziemniaków
- 600 g suszonego solonego dorsza bacalhau
- 6 jajek
- 4 cebule
- 1/2 szklanki czarnych oliwek
- 1 pęczek natki pietruszki lub koperku
- 4 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Suszonego dorsza zalać wodą i odstawić na dobę. Po tym czasie odsączyć i podzielić na mniejsze kawałki.
- Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej obrane i pokrojone w kostkę lub paski ziemniaki. Dodać pokrojoną w piórka cebulę, aż się zeszkli. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć minutę.
- Dodać kawałki dorsza i wymieszać. Smażyć 2 minuty, a następnie wlać roztrzepane i doprawione solą i pieprzem jajka. Smażyć pod przykryciem na średnim ogniu, aż jajka się zetną.
- Podawać posypane natką pietruszki lub koperkiem i czarnymi oliwkami.