Estragon

Estragon jest przyprawą o ciekawych, niemal tajemniczych właściwościach. Jego nazwa wywodzi się z francuskiego "esdragon", co oznacza małego smoka. Dawniej wierzono, że estragon potrafi załagodzić skutki ukąszenia węża. Najczęściej dodawany jest do zup, sałatek i dań rybnych. Warto stosować go oszczędnie, by nie objawiła się goryczka.

Estragon

Zielone pomidory marynowane w słodko-kwaśnej zalewie

Zielone pomidory marynowane w słodko-kwaśnej zalewie to świetny pomysł na urozmaicenie zapasów na zimę. Ładnie wyglądają i świetnie smakują. Podajemy sprawdzony przepis na marynowane zielone pomidory.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Dorsz po żydowsku

Pyszny, aromatyczny dorsz po żydowsku może być świetną alternatywą dla tych, którzy nie przepadają za tradycyjnym wigilijnym karpiem. Pachnąca ziołami biała ryba upieczona z cebulą może być przebojem wigilijnego stołu.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Fit zupa z cukinii z pieczarkami

Zupa z cukinii z pieczarkami jest bardzo zdrowa, dostarcza wielu cennych składników odżywczych i niewielu kalorii. Spokojnie mogą sobie na nią pozwolić osoby na diecie odchudzającej.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Polędwica wieprzowa w sosie porzeczkowym - łatwy przepis na wykwintne danie

Czarna porzeczka to niezwykły owoc, który można wykorzystać nie tylko do przygotowania pysznych ciast, ale również do dań mięsnych. Sprawdź, jak zrobić polędwiczki z sosem porzeczkowym i zaskocz wszystkich wykwintnym, sezonowym daniem.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pieczony łosoś bałtycki: łatwy przepis

Pieczony łosoś bałtycki z miodem i estragonem to danie, który naprawdę warto przetestować! Przepis przygotowano na podstawie "Europejskiej książki kucharskiej" wydanej pod patronatem Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego. Książkę można kupić na www.europejskaksiazkakucharska.pl.

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 50 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Co to jest ratatouille? Przepis na zdrowy obiad

Ratatouille, czyli inaczej prowansalski gulasz warzywny, to tradycyjna potrawa kuchni francuskiej. Podstawę dania stanowią cukinia, bakłażany pomidory i papryka. Idealne, lekkie danie dla jaroszy, ale nie tylko - sprawdź, jak zrobić ratatouille!

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Zapiekanki z mozzarellą i estragonem: przepis na śniadanie lub szybką przekąskę

Masz już dość standardowych kanapek na śniadanie? Proponujemy przygotowanie zapiekanek z mozzarellą i estragonem, który doda im ciekawego smaku i aromatu. Przygotowanie takich zapiekanek z mozzarellą nie zajmie Ci zbyt dużo czasu, a na pewno przełamią monotonię porannego menu.

Ocena: 4,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pieczony filet z kurczaka z sosem estragonowym: łatwy przepis

Sos estragonowy wyśmienicie komponuje się z pieczonymi mięsami. Szczególnie dobrze smakuje z filetem z kurczaka. Sprawdź, jak zrobić sos estragonowy krok po kroku. Podajemy dobry przepis!

Ocena: 4,5

Poziom: ŚREDNI

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Strona 1 z 1