Zielony groszek w słoikach na zimę: najlepszy przepis na marynowany groszek
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Pyszny domowy zielony groszek w słoikach! Zielony groszek to podstawa wielu sałatek, zup i dań na ciepło. Groszek konserwowy jest bardzo smaczny, słodki i soczysty. Jeśli obrodził ci w ogrodzie, zamknij go w słoikach na zimę.
Mrożenie zielonego groszku
Groszek cukrowy jest w sezonie jędrny i pyszny. Warto jego smak zachować na później. Polecamy Ci dwa świetne przepisy na mrożenie groszku w strączkach oraz wyłuskanego.
Jak zamrozić zielony groszek w strączkach? Przepis na mrożony groszek cukrowy
Jak zamrozić świeży zielony groszek? Przepis na mrożony łuskany groszek zielony
Przydatne wskazówki pasteryzacji
Pasteryzacja jest metodą konserwacji przetworów w temperaturze w przedziale 75-100°C. Wysoka temperatura niszczy bakterie i grzyby. Pasteryzacja zachowuje wartości odżywcze w utrwalanym produkcie i nie pozbawia go charakterystycznego smaku i zapachu. Wszystkie tajemnice wyjaśniamy w artykułach:
Jak pasteryzować przetwory: w słojach twist off, wek i butelkach?
Pasteryzacja na sucho i na mokro: w piekarniku, garnku lub zmywarce
Pasteryzowany zielony groszek
Okazuje się, że zielonego groszku w puszkach nie trzeba kupować w sklepie, można go łatwo przygotować w domu, używając świeżego groszku z własnej działki. Najważniejsze jest, aby używać młodego groszku cukrowego! Zapraszam do wypróbowania przepisu na marynowany groszek!
Przepis na zielony groszek w słoikach na zimę
SKŁADNIKI
- 500 g wyłuskanego groszku zielonego
- 0,4 l wody
- 20 g cukru
- 20 g soli
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
- 15 ml octu 5%
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zielony groszek najlepiej jest przygotowywać w okresie jego dojrzałości, kiedy ziarna są soczyste, delikatne i słodkie. W razie potrzeby do marynaty można użyć goździków i ziela angielskiego. Ale nawet bez tych przypraw groszek marynowany jest bardzo smaczny. Sok z cytryny można zastąpić kwasem cytrynowym.
- Strączki grochu otwórz, wybierz dobre ziarna, bez przebarwień, uszkodzeń i śladów gnicia. Groszek włóż do durszlaka i opłucz pod bieżącą wodą, aby usunąć ewentualny brud.
- Włóż groszek do rondla, napełnij go wodą i pozostaw na 3 godziny. Wylej wodę. Napełnij rondel z groszkiem świeżą zimną wodą i zacznij podgrzewać.
- Gdy groszek zacznie wrzeć, dodaj wyciśnięty sok z jednej cytryny (lub kwasku cytrynowego), aby groszek zachował jasnozielony kolor i gotuj przez około 3 minuty. Nie musisz dłużej gotować, w przeciwnym razie zielony groszek może się zmarszczyć.
- Równolegle przygotuj marynatę. Wlej zimną czystą wodę do rondla. Dodaj cukier i sól, wymieszaj, zagotuj wodę. Dodaj ocet, ponownie zagotuj. Wyłącz ogień.
- Przełóż groszek do czystych, wyparzonych słoików i zalej marynatą, aby całkowicie przykryła groszek. Zakręć słoiki i sterylizuj je przez 10 minut. Ostudź słoiki w temperaturze pokojowej i przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.
- Marynowany groszek gotowy na zimę. Zimą pozostaje tylko otworzyć słoik i dodać zielony groszek do zupy lub sałatki. Smacznego!