Winogrona

Winogrona uprawiane są od tysiącleci. Człowiek szybko odkrył, że można z nich wytworzyć wspaniałe wino. Są wyjątkowo smaczne zarówno świeże, jak i ususzone, kiedy to zamieniają się w rodzynki. Subtelnie wprowadzają słodką nutę do wytrawnych sałatek, a sok z winogron często trafia do dżemów zamiast cukru.

Winogrona

Majonezowa sałatka z kurczaka, jajek i sera nie musi być nudna. Zobacz: myszki w serze!

Majonezowa sałatka z kurczaka, jajek i sera wcale nie musi być nudna. Można ją ozdobić myszkami wykonanymi z jajek przepiórczych i żółtego sera. Gościom opadną szczęki! 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Włoska sałatka z mandarynkami i pieczarkami

Bardzo szybka w przygotowaniu, a jednocześnie efektowna i oryginalna sałatka we włoskim stylu. Nie bój się oryginalnych połączeń, na przykład mandarynek z pieczarkami. Urozmaicają one menu i są naprawdę smaczne.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 3 OSÓB

Dynia w ostrym przecierze z winogron

Dynia w ostrym przecierze z winogron to pyszny dodatek do mięs, który możesz mieć zawsze pod ręką. Przygotowany jesienną porą będzie przypominał ostatnie promienie letniego słońca przez całą zimę. Wymaga jednak nieco cierpliwości, bo najsmaczniejszy jest dopiero po o 4 tygodniach od pasteryzacji.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Winogrona z jabłkami na ostro do mięs i pasztetów

Pyszna konfitura z winogron z jabłkami sprawdzi się jako dodatek do dań mięsnych i pasztetów. Do jej przygotowania najlepsze są winogrona ogrodowe.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Sałatka z ciemnych winogron z orzechami włoskimi i serem

To sałatka idealna na każdą porę roku, ale jesienią, kiedy pod ręką mamy pyszne, polskie winogrona ogrodowe smakuje najlepiej. Konieczne spróbujcie sałatki z ciemnych winogron z orzechami i serem.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Sałatka z kapusty pekińskiej i ciemnych winogron pachnąca sezamem

Pyszna, świeża sałatka z kapusty pekińskiej z delikatną roszponką i słodkimi, ciemnymi winogronami. Jej smak podkreśla bardzo aromatyczny sos na bazie miodu i oleju sezamowego z przyprawami korzennymi.

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Kurczak z ryżem i winogronami

Kurczak z ryżem i winogronami to pyszne danie obiadowe. Idealne jesienią, gdy w ogrodach dojrzewają polskie odmiany słodko-kwaśnej winnej latorośli. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Mazurek na waflach bez pieczenia

Jeśli nie masz czasu na przygotowanie kruchego ciasta na spód mazurka, możesz pójść w minimalizm i pyszną mazurkową masę zamknąć w waflowych taflach.

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Nalewka z ciemnych winogron - przepis na prostą nalewkę winogronową

Nalewka z ciemnych winogron, dzięki dodatkowi goździków, ziela angielskiego oraz wanilii, ma lekko korzenny aromat i smak. Jest słodka słodyczą winogronowego soku, ale z nutką tanin z winogronowej skórki. Pyszna!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pstrąg w sosie winogronowym

Podajemy przepis na wyśmienitą rybę: pstrąg w sosie winogronowym. Delikatne filety z pstrąga doskonale komponują się z lekko słodkim sosem z winogron, zyskując ciekawy i wyjątkowo szlachetny smak. Warto spróbować pstrąga w tej wersji. Polecamy również inne przepisy na dania z pstrąga: Pstrąg faszerowany z orzechamiPstrąg duszony w ziołach oraz Pstrąg pieczony z masłem czosnkowym.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Strona 1 z 7