Kremowa sałatka winogronowa - jesienna dawka zdrowia i energii

Kremowa sałatka winogronowa - jesienna dawka zdrowia i energii
Autor: Shutterstock Prosta i pełna witamin kremowa sałatka z dwóch rodzajów winogron
łatwy
25 min
6

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Kremowa sałatka winogronowa jest niesłychanie łatwa do przygotowania. Najlepiej smakuje jesienią, gdy przygotowujemy ją z idealnie dojrzałych winogron. Słodkawa, ale ze słodyczą przełamaną sosem, jest dużą dawką energii i witamin.

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg bezpestkowych zielonych winogron
  • 0,5 kg fioletowych winogron bez pestek
  • 1 opakowanie serka śmietankowego (temperatura pokojowa)
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/4 szklanki brązowego cukru
  • 1/4 szklanki orzechów pekan (drobno posiekanych)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umyj winogrona, odsącz na durszlaku i dokładnie osusz papierowymi ręcznikami.
  • Włóż suche winogrona do miski.
  • Wymieszaj serek śmietankowy, śmietanę, cukier puder i wanilię za pomocą miksera.
  • Wylej mieszankę na winogrona i mieszaj, aż winogrona będą obficie pokryte sosem. Schłodź w lodówce przez 1 godzinę.
  • Posyp brązowym cukrem i orzechami pekan tuż przed podaniem.
Beszamel - Winogrona - jakie mają wartości odżywcze i właściwości zdrowotne?

Zobacz nasze inne przepisy na sałatki

Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej