Ciasto sangria zachwyca miękkością i aromatem. Przenieś się do Hiszpanii bez wychodzenia z domu

Dieta wegetariańska
Sangria to niezwykle popularny hiszpański drink na bazie wina i owoców. W tą majówkę zaskocz wszystkich i przygotuj przepyszne, owocowe ciasto inspirowane tym napojem. Jest wilgotne, aromatyczne i niesamowicie smakuje. To ciasto idealne na spotkania na świeżym powietrzu.
Idealnie ciasto na lato. Ciasto sangria zaskoczy każdego
W te ciepłe dni uracz gości przepysznym ciastem inspirowanym znanym hiszpańskim drinkiem. Ciasto sangria zaskakuje swoim aromatem, świeżością i połączeniem przypraw. Jego smak jest niesamowicie głęboki, jednak samo w sobie ciasto pozostaje lekkie - czyli idealne połączenie na ciepłe wieczory.
Dla tych, którzy obawiają się dodawania alkoholu do ciasta mamy dobrą wiadomość. Większość alkoholu odparuje podczas pieczenia i zostawi za sobą jedynie "tło" i niesamowitą wilgotność, które sprawiają, że to ciasto jest tak niesamowite.
Eksperymentuj z owocami. Ciasto może mieć sezonowe dodatki
Jeśli lubimy eksperymentować możemy do ciasta dodać różne owoce - wszystko zależy od tego co lubimy i jaki akurat mamy sezon. Świetnie sprawdzą się nie tylko jabłka, winogrona i brzoskwinie, ale również cytrusy, nektarynki, maliny czy truskawki.
Choć nasączanie ciasta syropem nie jest konieczne, to jednak bez tego nasze ciasto nie będzie do końca kompletne. To właśnie dzięki niemu ma ono miękką strukturę i wspaniały intensywny smak.
Ciasto świetnie smakuje samo, ale można je również podawać z bitą śmietaną, mascarpone, lodami waniliowymi czy cukrem pudrem.
SKŁADNIKI
- Na ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 150 g cukru
- 3 jajka
- 100 ml czerwonego wina półsłodkiego
- 100 ml oleju roślinnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- skórka z jednej pomarańczy
- 1 jabłko
- 1 brzoskwinia
- 100 g winogron
- 1 łyżka mąki do oprószenia owoców
- Na syrop:
- 50 ml czerwonego wina
- 1 łyżka cukru
- sok z 1/2 pomarańczy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
- W misce ubijamy jajka z cukrem.
- Dodajemy olej, skórkę pomarańczy i czerwone wino.
- Całość dokładnie mieszamy.
- W osobnej misce łączymy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cynamon.
- Dodajemy suche składniki do mokrych i dokładnie mieszamy.
- Do osobnej miski wrzucamy pokrojone winogrona, brzoskwinie i jabłko.
- Dodajemy 1 łyżkę mąki i mieszamy.
- Owoce dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy.
- Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy.
- Pieczemy około 40 minut.
- W tym czasie podgrzewamy wino z cukrem i sokiem pomarańczowym.
- Mieszamy, aż cukier się rozpuści.
- Po wyciągnięciu ciasta polewamy je naszym syropem.