Domowa sangria owocowa - hiszpański sposób na ochłodę
2021-03-29
łatwy
15 min
4
W letnie, upalne wieczory warto sięgnąć po szklaneczkę sangrii. Pije się ją zawsze schłodzoną, w niewielkich szklankach, żeby nie zdążyła się ogrzać. Doskonale gasi pragnienie.
SKŁADNIKI
- 2 duże pomarańcze
- 1/2 limonki
- 1/2 cytryny
- 2 nektarynki
- 1 jabłko
- 100 ml soku pomarańczowego
- 1 litr czerwonego wina lekko schłodzonego
- 30 ml likieru pomarańczowego lub innego owocowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z połówki cytryny wycisnąć sok. Limonkę, pomarańcze, jabłko, nektarynki pokroić na drobne kawałki. Owoce posypać cukrem i odstawić na 5 minut, a następnie polać sokiem z cytryny, sokiem pomarańczowym i likierem.
- Wymieszać i odstawić do lodówki na 20 minut. Dolać schłodzone wino.
- Sangrię najlepiej podawać z kostkami lodu.