Winogrona z jabłkami na ostro - rewelacyjny dodatek do mięs, pasztetów i wędlin
2021-10-06
łatwy
30 min
8
Dieta bezglutenowa
Winogrona z jabłkami na ostro to rewelacyjny dodatek do mięs, pasztetów i wędlin. Podkręcone aromatycznymi przyprawami owoce nabierają wyjątkowego charakteru.
SKŁADNIKI
- 1 kg winogron
- 1 kg jabłek
- 2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka kwasku cytrynowego
- 2 goździki
- 3 ziarna ziela angielskiego
- szczypta mielonego imbiru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Winogrona umyć, oberwać z gałązek, włożyć do garnka dodać kwasek cytrynowy i zagotować na małym ogniu - zblendować lub przetrze przez sito.
- Do przecieru dodać cukier i ponownie postawić na niewielkim gazie, podgrzewać często mieszając.
- Jabłka obrać, przekroić, usunąć gniazda nasienne i drobno pokroić, dodawać partiami do wrzących winogron.
- Gotować aż dżem zgęstnieje do pożądanej konsystencji, pod koniec przyprawić zielem angielskim, goździkami i imbirem.
- Przełożyć do wyparzonych słoików i pasteryzować 15 min.
Beszamel - Winogrona - jakie mają wartości odżywcze i właściwości zdrowotne?