Winogrona z jabłkami na ostro - rewelacyjny dodatek do mięs, pasztetów i wędlin

Winogrona z jabłkami na ostro
Autor: Shutterstock Winogrona z jabłkami na ostro to świetny dodatek do mięs.
łatwy
30 min
8

Dieta bezglutenowa

Winogrona z jabłkami na ostro to rewelacyjny dodatek do mięs, pasztetów i wędlin. Podkręcone aromatycznymi przyprawami owoce nabierają wyjątkowego charakteru.

SKŁADNIKI

  • 1 kg winogron
  • 1 kg jabłek
  • 2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka kwasku cytrynowego
  • 2 goździki
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • szczypta mielonego imbiru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Winogrona umyć, oberwać z gałązek, włożyć do garnka dodać kwasek cytrynowy i zagotować na małym ogniu - zblendować lub przetrze przez sito.
  • Do przecieru dodać cukier i ponownie postawić na niewielkim gazie, podgrzewać często mieszając.
  • Jabłka obrać, przekroić, usunąć gniazda nasienne i drobno pokroić, dodawać partiami do wrzących winogron.
  • Gotować aż dżem zgęstnieje do pożądanej konsystencji, pod koniec przyprawić zielem angielskim, goździkami i imbirem.
  • Przełożyć do wyparzonych słoików i pasteryzować 15 min.
Beszamel - Winogrona - jakie mają wartości odżywcze i właściwości zdrowotne?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej