Sałatka z winogronami, serem i orzechami. Idealna na każdą okazję

Sałatka z winogronami, serem i orzechami. Idealna na każdą okazję
Autor: Shutterstock.com Sałatka z winogronami, serem i orzechami. Idealna na każdą okazję
łatwy
10 min
4

Dieta wegetariańska

Pyszna i sycąca sałatka, która sprawdzi się jednakowo jako ciekawa kolacja oraz jako przyjemna przekąska dla gości. Jest lekka, jednak łączy ze sobą idealnie słodycz winogron i słony smak twardego sera. Przygotujesz ja w zaledwie kilka minut.

Pyszna sałatka, która zachwyci smakiem. Przygotujesz ją w kilka minut

Ta prosta sałatka jest nie tylko przepyszna, ale również niezwykle elegancka, dzięki czemu idealnie sprawdzi się podczas wizyt gości. Łączy w sobie różne kontrasty, zarówno jeśli chodzi o smaki, jak i tekstury (słodycz winogron, intensywność twardego sera, chrupkość orzechów i świeżość rukoli).

To połączenie składników jest idealnie zarówno jako dodatek jak i osobne danie. Jeśli chcemy, by była ona bardziej sycące możemy dorzucić do niej grillowanego kurczaka, cieciorkę lub komosę ryżową.

Modyfikuj do woli. Dopasuj sałatkę pod siebie

Ciekawym połączeniem może być również dodanie sera pleśniowego, jak na przykład gorgonzola lub awokado. Wówczas nasza sałatka będzie o wiele bardziej kremowa. Co więcej, jeśli nie mamy octu balsamicznego to jeszcze nic straconego. Można go bowiem bez problemu zamienić na sok z cytryny.

Ta sałatka jest szybka oraz zdrowa - orzechy oraz oliwa dostarczają bowiem nienasyconych kwasów tłuszczowych, wspierających zdrowie serca. Nie ma więc na co czekać. Już teraz zabierz się za tą wspaniałą sałatkę.

SKŁADNIKI

  • 200 g winogron (najlepiej ciemnych i jasnych, bez pestek)
  • 150 g twardego sera (np. parmezan, pecorino lub grana padano)
  • 50 g orzechów włoskich lub migdałów
  • 1 garść rukoli lub mieszanki sałat
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego lub soku z cytryny
  • Sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Winogrona dokładnie myjemy i kroimy na pół.
  • Ser kroimy w cienkie płatki lub w kosteczkę.
  • Orzechy prażymy około 2 minut na suchej patelni.
  • W misce mieszamy rukolę, winogrona, ser i orzechy.
  • W osobnej misce łączymy ze sobą miód, musztardę, oliwę, ocet balsamiczny, sól i pieprz.
  • Sałatkę polewamy sosem tuż przed podaniem.
Kuchnia gruzińska: Sałatka pieczarkowa
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej