Sałatka z winogronami, serem i orzechami. Idealna na każdą okazję

Dieta wegetariańska
Pyszna i sycąca sałatka, która sprawdzi się jednakowo jako ciekawa kolacja oraz jako przyjemna przekąska dla gości. Jest lekka, jednak łączy ze sobą idealnie słodycz winogron i słony smak twardego sera. Przygotujesz ja w zaledwie kilka minut.
Pyszna sałatka, która zachwyci smakiem. Przygotujesz ją w kilka minut
Ta prosta sałatka jest nie tylko przepyszna, ale również niezwykle elegancka, dzięki czemu idealnie sprawdzi się podczas wizyt gości. Łączy w sobie różne kontrasty, zarówno jeśli chodzi o smaki, jak i tekstury (słodycz winogron, intensywność twardego sera, chrupkość orzechów i świeżość rukoli).
To połączenie składników jest idealnie zarówno jako dodatek jak i osobne danie. Jeśli chcemy, by była ona bardziej sycące możemy dorzucić do niej grillowanego kurczaka, cieciorkę lub komosę ryżową.
Modyfikuj do woli. Dopasuj sałatkę pod siebie
Ciekawym połączeniem może być również dodanie sera pleśniowego, jak na przykład gorgonzola lub awokado. Wówczas nasza sałatka będzie o wiele bardziej kremowa. Co więcej, jeśli nie mamy octu balsamicznego to jeszcze nic straconego. Można go bowiem bez problemu zamienić na sok z cytryny.
Ta sałatka jest szybka oraz zdrowa - orzechy oraz oliwa dostarczają bowiem nienasyconych kwasów tłuszczowych, wspierających zdrowie serca. Nie ma więc na co czekać. Już teraz zabierz się za tą wspaniałą sałatkę.
SKŁADNIKI
- 200 g winogron (najlepiej ciemnych i jasnych, bez pestek)
- 150 g twardego sera (np. parmezan, pecorino lub grana padano)
- 50 g orzechów włoskich lub migdałów
- 1 garść rukoli lub mieszanki sałat
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka musztardy
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu balsamicznego lub soku z cytryny
- Sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Winogrona dokładnie myjemy i kroimy na pół.
- Ser kroimy w cienkie płatki lub w kosteczkę.
- Orzechy prażymy około 2 minut na suchej patelni.
- W misce mieszamy rukolę, winogrona, ser i orzechy.
- W osobnej misce łączymy ze sobą miód, musztardę, oliwę, ocet balsamiczny, sól i pieprz.
- Sałatkę polewamy sosem tuż przed podaniem.