Jak zrobić wino z winogron bez drożdży? Jest na to prosty sposób
2022-09-22
łatwy
20 min
4
Dieta bezglutenowa
W październiku warto zrobić wino z winogron, zwłaszcza z ciemnych, kiedy są w pełni dojrzałe. Przygotowany wtedy trunek nie tylko wybornie smakuje i odznacza się wyjątkowym aromatem, ale ma również właściwości prozdrowotne. Wyprodukowanie wina nie jest trudne. Wystarczą owoce, woda i cukier oraz akcesoria: gąsior, rurka fermentacyjna, korek do butli. Jeśli nie umyjemy owoców nie będą potrzebne drożdże, gdyż znajdujący się na nich nalot zastępuje je i ułatwia fermentację.
SKŁADNIKI
- 1,5 kg cukru
- 3 litry wody
- 2 kg winogron (oddzielonych od gron)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zaczynamy od przygotowania moszczu. Owoce miażdżymy np. tłuczkiem do ziemniaków lub w sokowirówce.
- Przekładamy je do gąsiora i zalewamy przestudzonym syropem (wodą zagotowaną z cukrem). Butla powinna być wypełniona do 2/3 wysokości.
- Następnie należy ją zatkać korkiem z rurką fermentacyjną.
- Po tygodniu można już odcisnąć owoce, zlać płyn do mniejszej butli, zatkać korkiem z rurką fermentacyjną, odstawić w ciepłe miejsce (18-20 st.C) i czekać.
- Wino jest gotowe, gdy dwutlenek węgla wydzielający się w butli, wypycha wodę z rurki.
- Wtedy wino zlewamy do butelek, korkujemy i przechowujemy w pozycji leżącej.
Beszamel - Winogrona - jakie mają wartości odżywcze i właściwości zdrowotne?