Sałatka z kapusty pekińskiej i ciemnych winogron pachnąca sezamem

2019-09-25
sałatka z kapusty pekińskiej i winogron
Autor: Shutterstock Smak sałatki z kapusty pekińskiej i winogron znakomicie wydobywa delikatna nuuta sezamu.
łatwy
0 min
4

Pyszna, świeża sałatka z kapusty pekińskiej z delikatną roszponką i słodkimi, ciemnymi winogronami. Jej smak podkreśla bardzo aromatyczny sos na bazie miodu i oleju sezamowego z przyprawami korzennymi.

Anna Szubińska Nalewki. natura zamknięta w butelceKup online

Wykorzystaj sezon na pyszne owoce i zamknij ich smak w butelkach z naszym praktycznym przewodnikiem! Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.

 

 

Przepis opracowały i  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Składniki

0,5 kapusty pekińskiej

1 szklanka ciemnych winogron

3 łyżki sezamu

duża garść roszponki

świeża mięta

 

Sos:

3 łyżki soku z cytryny

3 łyżki miodu

1 łyżeczka mielonego imbiru

0,5 łyżeczki mielonych goździków

3 łyżki oleju sezamowego

biały pieprz

 

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Sezam uprażyć na suchej patelni i odstawić do ostygnięcia.

Winogrona pokroić na połówki, kapustę pokroić w paski.

Wymieszać kapustę z roszponką i winogronami.

Składniki sosu dokładnie wymieszać i polać nimi sałatę.

Posypać prażonymi ziarnami sezamu i ozdobić listkami mięty.