Sałatka z kapusty pekińskiej i ciemnych winogron pachnąca sezamem
2022-03-31
łatwy
20 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Pyszna, świeża sałatka z kapusty pekińskiej z delikatną roszponką i słodkimi, ciemnymi winogronami. Jej smak podkreśla bardzo aromatyczny sos na bazie miodu i oleju sezamowego z przyprawami korzennymi.
SKŁADNIKI
- 0,5 kapusty pekińskiej
- 1 szklanka ciemnych winogron
- 3 łyżki sezamu
- duża garść roszponki
- świeża mięta
- Sos:
- 3 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 0,5 łyżeczki mielonych goździków
- 3 łyżki oleju sezamowego
- biały pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Sezam uprażyć na suchej patelni i odstawić do ostygnięcia.
- Winogrona pokroić na połówki, kapustę pokroić w paski.
- Wymieszać kapustę z roszponką i winogronami.
- Składniki sosu dokładnie wymieszać i polać nimi sałatę.
- Posypać prażonymi ziarnami sezamu i ozdobić listkami mięty.
Beszamel - Winogrona - jakie mają wartości odżywcze i właściwości zdrowotne?