Nieoczywista sałatka z czerwonej kapusty z winogronami i krewetkami
2022-05-28
łatwy
20 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Czerwona kapusta w połączeniu z winogronami i krewetkami może się wydawać propozycją nieco ekstrawagancką, ale warto wypróbować to połączenie. Sałatka prezentuje się bardzo dobrze, zawsze wywołuje efekt wow, nie tylko wizualny.
SKŁADNIKI
- 0,5 kg czerwonej kapusty
- 1 jabłko
- 1 garść jasnych winogron
- 1 garść orzechów laskowych
- 10 krewetek (surowych lub z zalewy)
- sok z 1 cytryny
- oliwa
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapustę dokładnie umyć , osuszyć i drobno poszatkować. Jeśli chcemy, aby była miękka można ja przelać wrzątkiem, ale nie jest to konieczne.
- Winogrona umyć, osuszyć i pokroić na połówki, jabłko obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, skropić obficie cytryną. Orzechy posiekać i podprażyć na patelni.
- Krewetki osączyć z zalewy, surowe krewetki usmażyć na maśle (można podlać odrobina białego wina).
- Wymieszać kapustę z jabłkiem, winogronami i orzechami. Przyprawić sola i pieprzem skropić oliwa. Na wierzchu ułożyć krewetki.
Beszamel - Winogrona - jakie mają wartości odżywcze i właściwości zdrowotne?