Nieoczywista sałatka z czerwonej kapusty z winogronami i krewetkami

Sałatka z czerwonej kapusty z winogronami
Autor: Shutteratock
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Czerwona kapusta w połączeniu z winogronami i krewetkami może się wydawać propozycją nieco ekstrawagancką, ale warto wypróbować to połączenie. Sałatka prezentuje się bardzo dobrze, zawsze wywołuje efekt wow, nie tylko wizualny.

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg czerwonej kapusty
  • 1 jabłko
  • 1 garść jasnych winogron
  • 1 garść orzechów laskowych
  • 10 krewetek (surowych lub z zalewy)
  • sok z 1 cytryny
  • oliwa

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kapustę dokładnie umyć , osuszyć i drobno poszatkować. Jeśli chcemy, aby była miękka można ja przelać wrzątkiem, ale nie jest to konieczne.
  • Winogrona umyć, osuszyć i pokroić na połówki, jabłko obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, skropić obficie cytryną. Orzechy posiekać i podprażyć na patelni.
  • Krewetki osączyć z zalewy, surowe krewetki usmażyć na maśle (można podlać odrobina białego wina).
  • Wymieszać kapustę z jabłkiem, winogronami i orzechami. Przyprawić sola i pieprzem skropić oliwa. Na wierzchu ułożyć krewetki.
Beszamel - Winogrona - jakie mają wartości odżywcze i właściwości zdrowotne?

Galeria: Dania z krewetek i z krewetkami

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej