Mazurek na waflach bez pieczenia

Mazurek w waflach
Autor: Shutterstock Łatwy w przygotowaniu, ekspresowy mazurek w waflach.
łatwy
30 min
4

Nie masz czasu na przygotowanie kruchego ciasta na spód mazurka? Możesz pójść na skróty i przygotować mazurek bez pieczenia. Słodziutką mazurkową masę zamknij między waflami. Mazurek bez pieczenia z waflami wymaga jedynie czasu, potrzebnego aż masa zastygnie. Polecam gorąco ten łatwy mazurek bez pieczenia.

Prosty mazurek bez pieczenia przygotujesz dosłownie w 30 minut, nie licząc czasu potrzebnego na zastygnięcie masy.  Szybki mazurek bez pieczenia to pomysł dla tych, którzy nie mają czasu lub... piekarnika. Zawsze się udaje, a przepis można wykorzystać także po świętach,  gdy na szybko potrzebujemy przygotować coś słodkiego.

Więcej przepisów na mazurki

Uwielbiasz mazurki, kochasz piec i ozdabiać ciasta? Specjalnie dla Ciebie wybrałyśmy najlepsze przepisy:

Mazurki wielkanocne - sprawdzone przepisy na 25 pysznych mazurków

Mazurek czterowarstwowy

Mazurek królewski

Mazurek cytrynowy

Mazurki - historia + przepis na mazurek piankowy z orzechami [ze starej książki kucharskiej]

Jeszcze więcej przepisów w galerii poniżej

SKŁADNIKI

  • Składniki:
  • 2 tafle wafli
  • 15 dag masła
  • 15 dag margaryny
  • 25 dag cukru pudru
  • 3 jajka
  • 4 paczki herbatników
  • 2 łyżki kakao
  • po 10 dag orzechów i rodzynek
  • pół tabliczki czekolady
  • Polewa:
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 1 szklanka cukru
  • 4 łyżki kakao
  • Dekoracja:
  • mini marshmallow
  • gotowe cukiereczki w kształcie jajeczek
  • kolorowa posypka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jajka z cukrem ubić na parze i ostudzić. Masło i margarynę utrzeć. Do utartego tłuszczu dodawać po trochu ubite jaja.
  • Do przygotowanego kremu dodać zmielone herbatniki, kakao rodzynki, pokruszoną czekoladę, posiekane orzechy.
  • Masę równomiernie rozłożyć na waflu i przykryć drugim.
  • Składniki polewy zagotować i polać ciasto. Całość można posypać wiórkami kokosowymi.
Beszamel - Mazurki wielkanocne – historia, tradycja, sposoby zdobienia
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej