Mazurek na waflach bez pieczenia

Mazurek w waflach
Autor: Shutterstock Łatwy w przygotowaniu, ekspresowy mazurek w waflach.
łatwy
30 min
4

Nie masz czasu na przygotowanie kruchego ciasta na spód mazurka? Możesz pójść na skróty! Słodziutką mazurkową masę zamknij między waflami. Mazurek na waflach nie wymaga pieczenia. Trzeba jedynie odczekać, aż masa zastygnie. Polecam gorąco ten łatwy przepis na pysznego mazurka!

Więcej przepisów na mazurki

Uwielbiasz mazurki, kochasz piec i ozdabiać ciasta? Specjalnie dla Ciebie wybrałyśmy najlepsze przepisy:

Mazurki wielkanocne - sprawdzone przepisy na 25 pysznych mazurków

Mazurek czterowarstwowy

Mazurek królewski

Mazurek cytrynowy

Mazurki - historia + przepis na mazurek piankowy z orzechami [ze starej książki kucharskiej]

Jeszcze więcej przepisów w galerii poniżej:

SKŁADNIKI

  • Składniki:
  • 2 tafle wafli
  • 15 dag masła
  • 15 dag margaryny
  • 25 dag cukru pudru
  • 3 jajka
  • 4 paczki herbatników
  • 2 łyżki kakao
  • po 10 dag orzechów i rodzynek
  • pół tabliczki czekolady
  • Polewa:
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 1 szklanka cukru
  • 4 łyżki kakao
  • Dekoracja:
  • mini marshmallow
  • gotowe cukiereczki w kształcie jajeczek
  • kolorowa posypka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jajka z cukrem ubić na parze i ostudzić. Masło i margarynę utrzeć. Do utartego tłuszczu dodawać po trochu ubite jaja.
  • Do przygotowanego kremu dodać zmielone herbatniki, kakao rodzynki, pokruszoną czekoladę, posiekane orzechy.
  • Masę równomiernie rozłożyć na waflu i przykryć drugim.
  • Składniki polewy zagotować i polać ciasto. Całość można posypać wiórkami kokosowymi.
Beszamel - Mazurki wielkanocne – historia, tradycja, sposoby zdobienia
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek kulinarnych "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Miłośniczka dobrej kuchni i prostych przepisów. Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z …

więcej