Jak przechować potrawy przygotowane na święta?

2017-12-22 10:54
Jak przechować potrawy przygotowane na Święta?
Autor: thinkstockphotos.com Aby wcześniej przygotowane potrawy i smakołyki zachowały świeżość do świąt, trzeba je odpowiednio przechowywać. 

Przygotowanie świątecznych potraw wymaga właściwej organizacji. Odpowiednio wcześniej trzeba pokroić i posiekać produkty, potem je „obrobić” – piekąc w piekarniku czy smażąc na patelni. Jak przechować żywność przygotowaną na Boże Narodzenie lub Wielkanoc, aby jak najdłużej zachowała świeżość? Przeczytaj także: Bezpieczne przechowywanie żywności: domowe pakowanie próżniowe

W jaki sposób przechowywać żywność na święta?

Tlen przyśpiesza psucie się jedzenia. Dlatego trzeba pamiętać, aby przed zamknięciem pojemnika lub woreczka foliowego, w którym przechowujemy produkty na święta, usunąć nadmiar powietrza. Najwygodniejsze i najbezpieczniejsze do dłuższego przechowywania żywności są specjalne pojemniki próżniowe z pompką. Chronią przed wilgocią i powietrzem, dzięki czemu można wydłużyć świeżość przechowywanych świątecznych potraw. Takie pojemniki nadają się m.in. do wędlin, serów, świeżych warzyw i owoców, a także ciastek i czekolady.

Są też pojemniki z tworzyw sztucznych ze szczelnym, ale nie hermetycznym zamknięciem. Przed wysychaniem i powietrzem chroni też folia spożywcza i aluminiowa (ta dodatkowo zabezpiecza przed światłem). W tę ostatnią nie należy pakować kwaśnych produktów, np. kiszonych ogórków, gdyż aluminium reaguje z kwasami. Do dłuższego przechowywania potraw świątecznych nie nadaje się pergamin, gdyż słabo chroni przed obsychaniem.

Zamrożone produkty zachowują świeżość do 6 tygodni (jeśli zamrażalnik ustawiony jest na drugi stopień zamrażania, czyli 2 gwiazdki) lub nawet 6 miesięcy (3 gwiazdki). Zadbaj o prawidłowe ułożenie mrożonek – surowe produkty powinny leżeć na dole, ugotowane – wyżej.

Jeśli boisz się, że twoje mrożonki stracą świeżość, napisz na opakowaniu datę ich zamrożenia. Wtedy nie będzie wątpliwości, jak długo dany produkt jest przechowywany.

Co można zamrażać?

Resztki potraw. Niska temperatura zachowa smak bigosu, gulaszy, a nawet zup (w tym rosołu). Zamrażać je można w foliowych woreczkach lub pojemnikach.

Mięso. Można zamrażać wszystkie rodzaje świeżego mięsa. Przed włożeniem do zamrażarki nie należy go rozdrabniać i myć (zawiera wtedy więcej wody, co przyspiesza działanie mikroorganizmów). Warto podzielić mięso na mniejsze porcje (wtedy szybciej się rozmrozi). W takiej postaci można przechowywać je 2–3 miesiące.

Ciasta. Do zamrażania nadają się torty lodowe, ciasto francuskie i makaronowe. Można mrozić także ciasto pierogowe. Można także mrozić niektóre gotowe wypieki - doskonale znosi to ciasto drożdżowe, czyli makowce, kołacze a nawet baby. Również pieczone serniki świetnie przechowują się w zamrażarce.

Knedle, pierogi, kluski. Idealnie przechowają się w niskiej temperaturze. Potem wystarczy wrzucić je na gotującą się wodę. Uwaga! Pierogi mrozimy po ugotowaniu.

Ryby. Świeżą rybę trzeba spożyć najpóźniej 36 godzin od zakupu. Jeśli nie jesteś w stanie przyrządzić dania w tym czasie, włóż ją do zamrażalnika. Uwaga! Po rozmrożeniu konsystencja ryby może trochę ulec zmianie. Dlatego lepiej ugotować rozmrożoną rybę niż ją smażyć.

Pieczywo. Włożone do woreczka foliowego zachowa aromat i smak.

Świeże warzywa. Idealnie do zamrażania nadają się m.in. zielony groszek, por, brokuły, cebula, kalafior, papryka i zielona fasolka. Można też mrozić pokrojony koperek i natkę pietruszki.